NRK Meny
Normal

Klarsignal for natursti under vann

Fylkesmannen i Østfold har gitt tillatelse til å anlegge en natursti under vann i Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Det skal blant annet settes opp flere informasjonsskilt under vann omkring funnstedet for fregatten Lossen, som forliste på julaften i 1717.

Skiltene og ledelinene vil bli festet til sementblokker, og det blir derfor ingen inngrep i havbunnen.

Video 5151dd17-023d-41a3-b5d3-b58f4c0e5763.jpg

Bli med til nasjonalparken under vann.

Kulturopplevelser under vann

Naturstien skal inngå i et nordisk samarbeidsprosjekt med et nettverk av stier under vann for dykkere og snorklere kalt Nordic Blue Park Project.

Noe av hensikten med prosjektet er å øke bevisstheten omkring miljø- og kulturminnevern, og gi publikum gode natur- og kulturopplevelser under vann.

Fra åpningen av den marine nasjonalparken på Hvaler

Fra åpningen av den marine nasjonalparken. Noe av hensikten med prosjektet er å øke bevisstheten omkring miljø- og kulturminnevern, og gi publikum gode natur- og kulturopplevelser under vann.

Foto: Håvard Wien / NRK

Hensynet til dyrelivet og naturen er viktig for prosjektet, og Fylkesmannen har vurdert at prosjektet ikke vil påvirke økosystemet eller naturtypene i området vesentlig.

Etter planene skal kulturstien etableres til sommeren.

Dykk i nasjonalparken på PC'en

Samtidig med planene om en natursti for snorkling og dykking under vann jobber forskere ved universitetet i Göteborg med et prosjekt som kan gjøre det mulig å oppleve verdens største kaldtvanns innenskjærs korallrev - via pcen.

På internett skal man ved få tastetrykk kunne befinne seg på 70-100 meters dyp og se på vakre, levende koraller, uer, torsk og kanskje en trollhummer og i væfall noen reker.

Det er forsker Tomas Lundälv som nå har søkt norske myndigheter om tillatelse til å plassere en kjørbar robot med webkamera i nasjonalparken.

- Forskere med spesiell tillatelse skal kunne kjøre roboten fra sin PC hvor de nå enn befinner seg i verden. Folk flest kan glede seg over å se det gåtefulle og spennende livet rundt et av verdens største kaldtvanns korallrev som ligger innaskjærs, forklarer Lundälv.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny keeper til Sarpsborg

    Jorge Miguel Vieira er ny keeper på Sarpsborg 08. Det melder Sarpsborg Arbeiderblad. Til daglig spiller portugiseren for Ørn Horten, men tar over i Sarpsborg etter Anders Kristiansen, som går til belgisk fotball i slutten av juli.

  • -Bra for både pasienter og ansatte

    Den foreslåtte utvidelsen av akuttmottaket ved sykehuset på Kalnes vil gi gode forhold både for de ansatte og pasientene. Det mener foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Sykehuset Østfold, Anita Talåsen Granli. Akuttmottaket kan bli utvidet med over 600 kvadratmeter og skal koste rundt 50 millioner kroner.