Hopp til innhold

Klar for sikring

Saugbrugs har allerede kjøpt inn sikkerhetsutstyret til Halden havn, men kommunen og Kystverket har ikke blitt enige om sikkerhetsopplegget.

Mølen havn, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

- Vi har allerede kjøpt inn alt nødvendig utstyr for å kunne sikre Halden havn etter ISPS-forskriftene, sier informasjonssjef Erik Sandersen ved Saugbrugs til NRK.

To ganger har bedriften måttet hente importert tømmer på lastebiler fra havna i Sarpsborg, og ønsker så snart som mulig å kunne ta i bruk Halden havn.

Stort behov for importtømmer

Det er svært bløtt i norske og svenske skoger, der Saugbrugs får hovedtyngden av sitt tømmer fra. Tømmeret er dermed vanskelig å få ut av skogen, og behovet for importert tømmer øker med de vanskelige forholdene i Norge og Sverige.

Den 30. november måtte Saugbrugs i Halden få 3 500 kubikkmeter  importert tømmer via havnen i Sarpsborg. Derfra ble tømmeret fraktet på lastebiler til bedriften i nabobyen på den sterkt trafikkerte E6 gjennom Østfold.

Strekningen ble nylig karakterisert som en av de farligste her til lands av Utrykningspolitiet.

Også etter den 30. november har bedriften måttet hente ytterligere et båtlass med tømmer på lastebil til sin produksjon, og årsaken er at Halden havn ikke er tilstrekkelig terrorsikret (ISPS).

Dyr og dårlig løsning

Løsningen med å hente tømmer i Sarpsborg er en dyr og dårlig løsning for papirfabrikken.

Allerede 1. desember, dagen etter at den første tømmerlasten kom til Sarpsborg, møtte bedriften opp hos kommunen. Det ble enighet om at Saugbrugs får låne havna av Halden kommune etter behov, og at bedriften selv betaler for ISPS-sikringen.

- Vi avventer nå utfallet av samtalene mellom kommunen og Kystverket, og håper ikke det blir flere båtlaster til havna i Sarpsborg. Det blir i hvert fall ikke flere slike transporter på denne siden av nyttår, sier Sandersen.

Ikke enige

I forrige uke hadde Halden kommune et møte med Kystverket, for å få til en avklaring av sikringen av den kommunale havna, men enighet ble det ikke.

Kystverkets Arne Brathu sier til NRK at den endelige løsningen for sikkerheten på havna er ikke avklart.

- Vi må ha noe mer konkret å forholde oss til, og avventer ytterligere innspill fra kommunen i denne sammenhengen, sier Braathu.

Halden kommune har godt håp om å finne en løsning, og rådmann Per Egil Pedersen sa i forrige uke til NRK at han regnet med at brikkene faller på plass innen rimelig tid.