NRK Meny
Normal

Klager Borregaard til miljøvernministeren

Naturvernforbundet mener Borregaard må starte opp igjen renseanlegget umiddelbart.

Borregaard ved Sarpsfoss

Borregards tillatelse til å slippe ut forurensning i Glomma er historisk og svært alvorlig, mener Naturvernforbundet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kommentar: Samfunnets pilarer

Etter funn av legionellabakterier på Borregaard, valgte bedriften å stenge deler av renseanlegget.

De fikk en dispensasjon fra rensekravene, fordi SFT mener hensynet til folks helse må gå foran hensynet til miljøet.

Les også: Borregaard stenger anlegg

Etter stengingen har deler av forurensningen fra Borregaard blitt sluppet ut i Glomma. Det er i hovedsak snakk om organisk materiale, kobber og fiber.

SFT har gitt tilatelse til de ekstra utslippene ut 2009.

Denne utslippstillatelsen har fått Naturvernforbundet i Østfold til å reagere kraftig, skriver Sarpsborg Arbeiderblad .

- Et historisk vedtak

Forbundet har skrevet brev til miljøvernminister Erik Solheim, der de krever at det stengte renseanlegget startes opp igjen så snart som mulig.

- Vedtaket som er gjort i SFT etter påtrykk fra Folkehelsa er historisk i den forstand at forurensingsmyndigheten har åpnet kranene ved fabrikken på et faglig svært tynt grunnlag og skadet naturen og påført tredjepart i Nedre Glommaregionen miljøbelastning, uten å ha innhentet høringsuttalelser fra organisasjoner og offentlige myndigheter, heter det i brevet til Solheim.

Naturvernforbundet mener Glomma og sjøområdene utenfor kommer til å bli alvorlig påvirket av forurensningen.

- Det er et alvorlig tilbakeslag for det arbeidet som er nedlagt gjennom flere tiår for å redusere vannforurensningen i elva og sjøområdene utenfor, skriver de.

- Fulgte anbefalinger fra helsemyndighetene

SFT sier til NRK at de ga Borregaard utslippstillatelse som følge av helsemyndighetenes anbefalinger. Men de overvåker situasjonen.

- Siden det ble søkt om økte utslipp for en lenger periode, ønsker SFT at det gjennomføres en vanlig saksbehandling med høring av berørte parter. Før søknaden kunne sendes på høring, ønsket SFT flere opplysninger fra bedriften.

- Tillatelsens endrede krav ble derfor bare gitt for tiden fram til SFT har foretatt en mer grundig vurdering av søknaden med innspill fra høringen og nye opplysninger fra bedriften, opplyser Siri Sorteberg i SFTs seksjon for kjemisk og metallurgisk industri.

Det legges også opp til et overvåkningsprogram for Glomma/ Hvaler-området som skal vurdere miljøeffekter knyttet til utslippssituasjonen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil i grøfta på Brennemoen

    Politiet melder at en bil har kjørt gjennom autovernet og ut i grøfta på E18, Brennemoen, østgående retning. En person skal være involvert i ulykken. Personen skal være lettere skadet.

  • Røde Kors med panterekord

    Pantelotteriet til Norges Røde Kors satte ny rekord i 2017 med 37 millioner kroner. Østfold Røde Kors fikk drøyt 909 000 kroner av dette. – Midlene fra Pantelotteriet har blant annet bidratt til at våre lokale foreninger har økt sin aktivitet i 2017, sier daglig leder Øyvind Bruflat i Østfold Røde Kors.

    Panteautomat
    Foto: Røde Kors