NRK Meny
Normal

Klistret på flere bokstaver på førerkortene

Vogntogførerne hadde egentlig bare førerkort for personbil.

Falskt førerkort

Med en tynn plastfilm hadde den ene sjåføren fått satt på ekstra bokstaver på førerkortet, slik at det så ut som om han hadde førerrett for tunge kjøretøy.

Foto: Statens Vegvesen

Med en tynn plastfilm fikk de lagt på ekstra «førerferdigheter» på førerkortene sine.

– Veldig alvorlig

Falskt førerkort

Begge førerkortene var forfalsket på samme måte.

Foto: Statens Vegvesen

Denne uka ble to vogntogsjåfører stoppa av vegvesenet på Svinesund. Begge hadde førerkort som ved første øyekast så ut til å gi dem førerrett for tungbil.

– Dette ser vi veldig alvorlig på. Det er krevende å kjøre tungbil. Uten riktig opplæring og kompetanse kan det være direkte trafikkfarlig, sier leder for Utekontrollseksjonen i Statens vegvesen Region øst, Erik Wolff.

Sjåførene skal ha brukt samme metode for å forfalske førerkortene. De har klistra en tynn plastfilm med bokstaver over sitt originale førerkort.

En person som i utgangspunktet kun har førerrett for personbil, altså klasse B, har klistra på bokstaver som i tillegg ga ham «rett» til å kjøre tungbil.

– Dette er farlig fordi selv små feil bak rattet kan få fatale følger for både sjåfør og medtrafikanter, sier Wolff.

Utvist på livstid

Begge sjåførene er fra Makedonia, og kjørte biler registrert i Bulgaria.

– Vi frykter denne metoden kan være utbredt i enkelte miljøer og vil derfor være ekstra skjerpet når vi sjekker førerkort i tiden framover, sier Wolff.

De to makedonske førerne er nå utestengt fra Norge for all framtid.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK