Hopp til innhold

– Ikke kjør ungene til skoletrappa

Rundt 60.000 førsteklassinger over hele landet skal ut i trafikken, men mange blir kjørt selv om flere skoleveier har blitt sikrere.

Skolestart Vestgård skole

Mange kjører barna til skolen, men det fratar dem også mange opplevelser.

Foto: Lotte Olsen

Nå skal seksåringene igjen ut i trafikken, med sine oransje sekker for å være ekstra synlige. Men mange av dem blir kjørt, selv om skoleveiene har blitt sikrere.

Skoleveien er ikke bare en transportstrekning, men også en arena for sosial læring. På skoleveien er de sammen med andre barn, løser problemer og utfordringer underveis.

Jørn Claudius

– En bjørnetjeneste

Jørn Claudius i Statens vegvesen har jobbet med å forberede skolestart i en årrekke, og har helt siden i våres forberedt både foreldre og elever på hva som venter i trafikken. Men alt for mange kjører barna til skolen, sier han.

– Det er gjort mye rundt skoler og langs skoleveier, men folk fortsetter å kjøre barna sine, forklarer han.

Jørn Claudius

Jørn Claudius synes det er bekymringsfullt at så mange kjører barna sine til skolen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han tror det handler om både bekvemmelighet og usikkerhet når foreldre velger å kjøre barna sine i stedet for å la dem gå.

– Man kjører samme veien og tror man gjør barna en tjeneste, mens de egentlig gjør dem en bjørnetjeneste. Før eller senere må de lære seg å takle trafikken og jo tidligere, jo bedre, mener han.

Claudius sier man må skille mellom sikkerhet og trygghet. Han mener det er viktig at foreldre får en trygghet når de skal slippe barna ut i trafikken. Da må det både kunnskap og ferdigheter til.

– Hvis man går sammen med barna sine i stedet for å kjøre, gir det foreldre en tryggehet fordi man ser at barna lærer seg å klare seg i trafikken.

– Fratar dem opplevelser

Han tror mange setter pris på å sove en halv time ekstra på morgenen, men skal man gå til skolen, må man komme seg opp, slår han fast.

– Skal man gå, må man starte morgenen tidligere, men hvis man må kjøre, bør man ikke kjøre ungene til skoletrappa.

Han forteller at det før var flaut å bli kjørt til skolen, men det gjelder ikke lenger. Men hvis man først må kjøre, så bør man slippe barna av så de får gått litt.

– Og så bør de ikke kjøre så langt inn i skolegården at de må rygge ut. Det er ikke lett å se førstklassingene.

Det handler også om å være en ond sirkel, forklarer han.

– Hvis mange blir kjørt til skolen, kjører andre foreldre fordi de er redde for all trafikken rundt skolen. Begynn heller med å gå opp skoleveien med barna, vis dem hvor de skal gå og ta med andre foreldre på gåturen, råder han.

Ikke minst frarøver man barna mye hvis de blir kjørt, mener Claudius.

– Skoleveien er ikke bare en transportstrekning, men også en arena for sosial læring. På skoleveien er de sammen med andre barn, løser problemer og utfordringer underveis. Forelskelser oppstår, vennskap og ikke minst lærer de seg å beregne tid, avslutter han.