NRK Meny
Normal

Bruktbilen kan gi deg trøbbel på grensa

Er du maks uheldig ved kjøp av bruktbil, kan du risikere å bli stanset i alle tollkontroller du passerer.

Tollkontroll, Svinesund tollkontor

Tollerne på Svinesund bruker overvåkingskameraer for å plukke ut mistenkelige biler. Det kan få uheldige konsekvenser for nordmenn som har vært maks uheldige med bruktbilkjøp.

Foto: Heidi Gomnæs

Det er ikke tilfeldig hvem som vinkes inn for kontroll ved grenseovergangene.

For et ektepar fra Ørje ble det litt for mye. Gjentatte ganger ble kona stoppet og grundig kontrollert av ivrige tollere på Ørje Tollsted. Til slutt ringte ektemannen Tollvesenet for å høre hva de var mistenkt for.

Det viste seg at bruktbilen paret nylig hadde kjøpt seg var registrert i Tollvesenets systemer. En tidligere eier av bilen kan ikke ha vært helt lovlydig, for bilens kjennetegn ble koblet til alkoholsmugling.

Smarte kameraer – ikke alltid smarte?

Tollvesenet utvider stadig bruken av overvåkningskameraer, ANPR, som gjør det mulig å hente ut data og plukke ut mistenkelige biler. Alle grenseoverganger fra Svinesund til langt opp i Hedmark er nå utstyrt med skiltgjenkjenningskameraer.

Asle Farberg, Tollregion Øst-Norge

Avdelingssjef i Tollregion Øst-Norge, Asle Farberg, bekrefter at de smarte kameraene på grensene kan skape problemer for lovlydige nordmenn.

Foto: Tolllvesenet/nyebilder.no

Det har gitt noen utilsiktede konsekvenser, bekrefter avdelingssjef i Tollregion Øst-Norge, Asle Farberg til NRK.

– Vi har opplevd at vi har fått fortvilte henvendelser fra bileiere som plutselig har blitt stoppet ikke bare en, men to og tre ganger av tollere som har vært veldig interessert i kontroll.

De neste årene skal det monteres kameraer på veier langs hele den norske innlandsgrensa, fra Finnmark til Østfold.

Registreres på kjennetegn

Flere av dem som tar kontakt med Tollvesenet etter gjentatte kontroller, har trolig hatt maks uflaks når de har kjøpt seg en bruktbil.

"Smarte" kameraer på grensen

Kameraer med automatisk skiltgjenkjenning skal monteres langs hele den norske innlandsgrensa de neste årene.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– I disse tilfellene har det fremkommet at bilen har vært registrert i Tollvesenets systemer for blant annet alkoholsmugling, forteller Farberg.

Kameraene henter automatisk inn bilens kjennetegn. I løpet av sekunder er bilen sjekket i Tollvesenets etterretningssystem og i vegvesenets system Autosys.

Noe informasjon kan fjernes

Alvorlige tollovertredelser kan være en grunn til at bilen vinkes inn og kontrolleres nøye, men også andre heftelser som måtte være på kjøretøyet kan vekke tollernes interesse.

Er det lett å rydde opp i dette, slik at problemet ikke vedvarer?

– For tilfellene som gjelder smugling, så kan vi enkelt rydde opp ved å fjerne registreringen. Men for andre heftelser som eventuelt måtte være på kjøretøyet kan det selvfølgelig være et problem for ny eier å få ryddet opp i de forholdene, forteller Farberg.

Finansminister Siv Jensen sier Tolletaten skal investere over 130 millioner kroner i kamerautstyr i 2016-2019, for å dekke alle kjørbare grenseoverganger.

Kamerasystemet for gjenkjenning av bilskilt gir tollere beskjed hvis bilen som passerer er begjært avregistrert, om den mangler EU-kontroll, om bilen er meldt stjålet, om den mangler forsikring eller kan knyttes til smugling.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Dette er helt vanvittig!

    En kvinne bosatt i Askim ble fredag kveld millionær i Norsk Tipping-spillet "Nabolaget". -Dette er helt vanvittig! sa kvinnen da hun fikk telefon fra Hamar. Og siden spillet heter "Nabolaget", vant fem av kvinnens naboer 100.000 kroner hver. Med sine 32 Nabolaget-millionærer ligger Østfold nå på fylkestoppen i spillet som ble etablert for tre år siden. Syv av disse, inkludert fredagens millionær, er fra Askim.

  • Norsk kvinne omkom

    En 58 år gammel norsk kvinne døde i en frontkollisjon mellom en personbil og en lastebil på E18 i Årjäng fredag ettermiddag. Det melder den svenske avisen NWT.se. Kvinnen satt i personbilen sammen med en 62 år gammel mann. Mannen ble alvorlig skadet men tilstanden hans skal være stabil. Det er fortsatt uklart hva som var årsaken til ulykken.