NRK Meny
Normal

Kjønnsidentitet på timeplanen i barnehagen

Hvor tidlig skal man gjøre barn bevisst på eget kjønn og kjønnsuttrykk? Allerede i barnehagen, mener styreleder Mikael Scott Bjerkeli fra Harry Benjamin Ressurssenter.

Barn husker i barnehage

FORMES TIDLIG: Styrelederen i Harry Benjamin Ressurssenter sier at barn formes tidlig og forstår mer enn voksne tror at de gjør.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg merket at jeg var født i feil kropp i femårsalderen, men jeg fortalte det ikke til foreldrene mine før jeg var rundt tolv år, forteller Mikael Scott Bjerkelis.

Han er styreleder i Harry Benjamin Ressurssenter. Organisasjonen er en pasient- og brukerorganisasjon som arbeider for å informere og øke kunnskap vedrørende diagnosen transseksualisme.

Mikael Scott Bjerkeli

FØDT I FEIL KROPP: Mikael Scott Bjerkli er styreleder i foreningen som blant annet jobber for mennesker med diagnosen transseksualisme.

Foto: Privat

Denne uken har Bjerkli besøkt Gråtass barnehage i Fredrikstad for å snakke om viktigheten av å la barn være barn tidlig – uansett kjønnsuttrykk.

Han mener at det ikke er for tidlig å snakke om kjønn og kjønnsuttrykk allerede i barnehagen.

– Barn formes veldig tidlig og barnehagen er starten på utvikling av deg som menneske. Barn forstår mer enn vi tenker at de forstår, sier han.

Bjerkeli skiftet selv kjønn da han var 20 år.

Vennskap på tvers av kjønn

Barnehagen i Fredrikstad er med på et Erasmus pluss-prosjekt i regi av EU, der de får midler til å lære barn om etnisitet, religion, funksjonsforskjeller og kjønnsuttrykk.

De barnehageansatte mener «gutteleker» og «jenteleker» er noe konstruert.

– Jeg ser ofte vennskap på tvers av kjønn hvor lekeskillene ikke er tydelige. Når man har sett de vennskapene mange nok ganger så innser man hvor fantastisk det er å ikke ha de skillene, sier pedagogisk leder Andreas Veel Westberg.

Siri Ekker Holen

BARNEHAGEANSATT: Siri Ekker Holen er pedagogisk leder i Gråtass barnehage.

– Jeg tror at barn har en mer åpen holdning når de er yngre. Jeg tror ikke kjønn er det første de identifiserer seg med, mener Siri Ekker Holen.

Hun tror kjønn får betydning først når barna blir litt eldre.

– Jeg tror nok at de oppdager det i rundt treårsalderen. I avdelingen for de store barna ser vi større forskjeller.

– Naturlig samtaleemne

Det å snakke om kjønnsuttrykk og seksualitet tidlig er helt naturlig, mener de barnehageansatte.

Med alle familiekonstellasjonene som finnes i 2017, er det viktig at alle føler seg inkludert, også de som ikke tilhører den store majoriteten, mener Andreas Veel Westberg.

– Det er ganske dramatisk hvis jeg får et barn på min avdeling hvor ingenting av det jeg viser frem representerer det mennesket. Etter 17 år i barnehagen har jeg møtt utrolig mange forskjellige konstellasjoner, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trakk kniv mot politiet

    En 77 år gammel mann må møte i retten tiltalt for å trekke kniv mot politiet. Høsten 2016 skal mannen ifølge tiltalen ha kjørt fylkesvei 22 over Holtet i Halden. På grenseovergangen blir han stoppet av tollere mistenkt for smugling. Det viste seg at mannen hadde 14,5 liter brennevin og 41,25 liter vin i bilen skriver Halden Arbeiderblad. I tillegg hadde mannen med seg 46.300 norske kroner, 1.920 svenske kroner og 1.125 euro. Ifølge avisa skal mannen ha trukket kniv mot politiet da han ble bedt om å åpen bildørene.

  • Sjekk snøen før du dumper den

    Regler for forurensing gjelder også for dumping av snø, sier miljøverndirektør hos Fylkesmannen, Karsten Butenschøn. Skal du forurense må du søke tillatelse – eller forsikre deg om at den snøen du måker ikke inneholder søppel eller farlige stoffer.

    Snømåking (Illustrasjonsbilde)
    Foto: Svein Sundsdal / NRK