NRK Meny
Normal

Kjenner ikke til radikalisering i Halden fengsel

Halden fengsel har så langt ikke opplevd at innsatte er blitt radikalisert. Fengselet følger de innsatte tett.

Halden fengsel

I Halden fengsel blir de innsatte fulgt tett fra første dag.

Foto: Pål Andersen / NRK

Direktør Are Høidal i Halden fengsel

Fengselsleder Are Høidal kjenner ikke til at innsatte er radikalisert.

Foto: Per Onsheim / NRK

Spørsmålet er aktualisert etter forrige helgs hendelser i København. Ifølge den danske kriminalomsorgen ble mannen som utførte terrorangrepene radikalisert i fengsel.

– Å forebygge radikalisering er noe vi har på dagsorden hele tiden, sier fengselsleder Are Høidal ved Halden fengsel.

Til stede i alle miljøer

Høidal forsikrer at i Halden fengsel blir innsatte fulgt tett fra første dag.

– Det betyr at vi har en grundig kartlegging av alle innsatte som kommer inn første dag. Så er vi tett på de innsatte gjennom hele oppholdet ved at betjentene er til stede i alle miljøer, sier Høidal

Han forteller at de så langt ikke har opplevd, eller hatt mistanke om, at innsatte har blitt radikalisert ved Halden fengsel.

Gudstjenester og fredagsbønn

De innsatte får utøve sin religion under soning. Fengselet tilbyr både kristne gudstjenester og fredagsbønn for muslimer.

– Hele tiden følges de innsatte tett. Vi vil fange opp det som skjer i Halden fengsel, tror Høidal.

– Kriminalomsorgen varsler nå at det skal settes i gang flere tiltak for å hindre radikalisering. Hva vil det si for Halden fengsel?

– Vi har foreløpig ikke fått noen føringer fra Kriminalomsorgen sentralt, men jeg har hørt at det var snakk om livssynsmedarbeidere som skal ut i fengslene. Vi avventer og ser hva som kommer til Halden fengsel, sier fengselslederen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Varetektsfengslet for drapsforsøk

    Den antatte knivstikkeren på Krapfoss fra fredag er siktet for drapsforsøk. Han ble varetektsfengslet for to uker i går ettermiddag på grunn av faren for bevisforspillelse, bekrefter politiadvokat Anette Steen. Det er så langt ikke kjent om kjennelsen blir anket. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

    Knivstikking i Moss
    Foto: Odd Skjerdal/NRK
  • Buss mot fotgjenger

    Trafikken går igjen som normalt etter at en fotgjenger ble påkjørt av en buss ved Valaskjold bru i Sarpsborg. Det melder politiet på Twitter. De forteller at fotgjengeren er tatt hånd om av ambulansepersonell.