Hopp til innhold

Kjenner ikke symptomer av hjerteinfarkt

En av tre kvinner som får hjerteinfarkt dør. Kvinner får nemlig ikke det typiske presset i brystet.

Video Hjertesymptomer

Unni Ulfsrød fra Østfold er en av de mange som har opplevd akutt hjertesykdom uten å kjenne de typiske symptomene i brystet.

Hun kjente smerter i kjeven - kort tid etter lå hun på operasjonsbordet.

– Jeg var hos tannlegen flere ganger og trodde jeg hadde tannverk. Til slutt gikk jeg til fastlegen og da bar det rett til Feiring. Der fant de ut at jeg hadde fire tette blodårer. Det vil si de var ikke helt tette, da ville jeg ikke stått her i dag, sier Ulfsrød.

En av tre kvinner dør av innfarktet

For mange når ikke frem til sykehuset i tide. En av tre kvinner som får hjerteinfarkt dør av det i Norge hver år, og over halvparten har ikke de typiske brystsmertene.

– De som ikke opplever brystsmertene kan føle seg trøtte, veldig sliten, blir tung i pusten og kan få karakteristiske smerter i ryggen eller magen. En uvel-følelse, sier divisjonsdirektør i medisin ved Sykehuset Østfold, Per Weydahl.

Han sier til NRK.no at ikke en gang legene alltid er obs på hva kvinnenes ubehag er.

– Mitt råd er at hvis man kjenner noe man ikke har kjent før, bør man ta kontakt. Jeg vil ikke bidra til å skremme kvinnene, men det er viktig å være oppmerksom på symptomer som ikke knyttes direkte til det vi kjenner som typiske brystsmerter, sier han.

For Unni Vestreng var veien opp til hytta i det meste laget. Hun var så sliten. Da hun kom på toppen av bakken etter en deilig dag på sjøen, ble hun kvalm, kastet opp og fikk diaré. Hun ble blek og følte seg skikkelig dårlig.

– Dette var ikke meg. Jeg blir jo aldri så sliten, sier hun. Det bar rett på sykehuset med hjerteinfarkt og hun har hatt en lang vei tilbake. Det har kostet mye trening og slit.

– Jeg har virkelig stått på.

Og akkurat det, mener hun er typisk for kvinner.

– Vi presser oss og vil helst ikke gå til legen. Men kanskje vi bør stoppe opp litt, sier hun.

Nå vil både Sykehuset Østfold og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke gi kvinnehjertet mer oppmerksomhet.

Legene må også være obs på dette og sende kvinnene videre til spesialist, sier Weydahl.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke vil bruke fem millioner kroner til å øke kunnskapen og kvinnehjertet og til vidre forskning. Frem til nå er det forsket mye mer på mannshjertet.

– Det handler først og fremst om å lytte til sin egen kropp. Vi kjenner jo best oss selv, sier Vestreng.