NRK Meny
Normal

Tar opp kampen mot ekstreme holdninger

Demonstrasjonen mot IS og profeten Ummah trekker både muslimer og etnisk norske fra Østfold til hovedstaden mandag kveld. Lokalpolitiker Shakeel Rehmann var en av flere tusen demonstranter.

Shakeel Rehmann på vei til protest i Oslo

Leder av Moss Arbeiderparti, Shakeel Rehmann, er en av mange som har tatt turen til Oslo for å demonstrere mot den ekstreme islamistgruppa IS og deres tilhengere.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Det var full mobilisering i Oslo sentrum mot ekstreme islamske holdinger mandag kveld, hvor også muslimer fra Østfold var blitt oppfordret til å delta.

Der var også lokalpolitikeren Shakeel Rehmann (A) fra Moss for å vise sin avsky.

– Vi ser hvilke groteske bilder som blir tegnet i Midtøsten, Syria og Irak. Det forteller oss at vi som samfunn og beskyttere av fred og sivilbefolkning er nødt til å ta opp kampen mot ekstreme holdninger, sier han.

– Fører til fremmedfrykt

Demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah i Oslo.

Her er demonstrantene samlet utenfor Stortinget.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Flere tusen personer deltok på demonstrasjonene i Oslo for å vise at grusomhetene i Syria og Irak og uttalelsene fra den ekstreme gruppa profeten Ummah, er uakseptable for de aller fleste muslimer.

Ekstreme ytringer her hjemme som støtter grusomhetene kan gjøre det vanskeligere å være muslim i Norge, mener Rehmann.

– Det kan føre til mer fremmedfrykt og mer fremmedhat, sier han.

– Trenger mer kunnskap

Sara El Guassem

Sara El Guassem forteller at hun merker holdningsendringer i hverdagen.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Og kanskje gjør inntrykkene gjennom tv-ruta noe med oss. Blant ungdommen i Moss har i hvert fall Sara El Guassem merket holdningsendringer hos etnisk norske.

– Jeg merker det i hverdagen. Jeg har for eksempel en venninne som plutselig begynte å bli veldig rasistisk mot muslimer, forteller hun.

Felicite Muhozi

Felicite Muhozi mener kunnskap er nøkkelen til å bekjempe fordommer.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Men kanskje vet ungdommene hvordan de skal bekjempe ekstremismen.

– Hvis man får kunnskap får man ikke fordommer, at man ikke tenker at alle er slik eller at alle mener det slik. Islam er en stor religion og jeg synes ikke at alle skal bli skjæres over en kam. Men det kan lett bli gjort hvis man ikke har nok kunnskap om religionen og menneskene som følger den, sier Felicite Muhozi.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Én død i togpåkjørsel

    En person døde da vedkommende ble påkjørt av toget sør for Asko i Vestby, melder politiet i Follo på Twitter. Østfoldbanen er stengt mellom Vestby og Moss. NSB setter opp alternativ transport.