NRK Meny
Normal

Kampen for terskelfjerning fortsetter

Flaskehalsen for kabelprodusenten Nexans er tersklene ved Svinesund. Denne uka fikk olje- og energiministeren se problemet på nært hold.

Kabelskipet M/S North Sea Giant

FOR GRUNT OG SMALT. Bredden tvers over Ringdalsfjorden der de store kabelskipene passerer under Svinesundsbruene er en utfordring, men bunnforholdene er det som skaper det største problemet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Olje- og energiminister Tord Lien var mandag denne uka i Fredrikstad og Halden.

I Fredrikstad besøkte han Fredrikstad Energi, mens han i Halden fikk en omvisning hos leverandørbedriften Nexans fabrikk.

Nexans er Østfold største private bedrift. Selskapet er en stor leverandør til petroleumsindustrien, og fabrikken i Halden leverer kabler til ulike formål offshore.

Les også:

Olje- og energiminister Tord Lien, Frp

VIKTIG BEDRIFT. Olje- og energiminister Tord Lien fikk fra det 120 meter høye Nexans-tårnet se kabelfabrikken og fjorden.

Foto: Privat

Fikk forelagt terskelproblematikken

I flere tiår har vekslende statsråder sett på mulighetene for å få fjernet flaskehalsen ved Svinesund, som skaper problemer for kabelprodusenten Nexans.

De store kablene må ut på store skip, men under Svinersundsbruene i Ringdalsfjorden er det knapt dybde og bredde nok for et skip av virkelig stor størrelse, som skal ta de enorme spesialkablene ut.

- Nexans er et høyteknologisk selskap med stor virksomhet i Norge. At store internasjonale selskaper som Nexans har virksomhet i Norge er selvfølgelig svært bra. Fabrikken i Halden er en viktig arbeidsplass i Østfold, sa statsråden under besøket i Halden.

Ordfører Thor Edquist (H) møtte Frp-statsråden sammen med Per Egil Evensen fra Halden Frp, og de to lokalpolitikerne understreket viktigheten av å få fjernet terskelfjellene i Ringdalsfjorden for Lien.

- Han fikk en bra gjennomgang av Nexans virksomhet i Halden, men sentralt lå terskelproblematikken, sier Thor Edquist til NRK.

Halden-ordføreren bekrefter at det fortløpende arbeides med spørsmålet rundt tersklene, der svenske myndigheter så langt har vært steile på at de ikke vil røre tersklene.

- Ja, det blir gjort påtrykk og innspill fra flere kanter overfor sentrale myndigheter. Status er at saken er satt på dagsorden både hos Næringsministeren og Olje- og Energiministeren, sier Edquist.

Les også:

Kjemper via fagbevegelsen

Wenche Olsen

DRAR I TRÅDER VIA FAGBEVEGSELSEN. Wenche Olsen holder i trådene, når det gjelder LOs kontakt over grensen til svenske fagforeningskollegaer.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det er mye man er uenig om i lokalpolitikken i Halden, men det dras i samme retning når det gjelder tersklene ved Svinesund.

Wenche Olsen, tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet leder nå Halden Arbeiderparti og også har vært leder i LO Halden, bruker sine fagforeningskontakter i Norge og Sverige for å bidra til at tersklene fjernes, slik at de rundt 700 arbeidsplassene på Nexans-fabrikken i Halden sikres.

- Det er beklagelig at det hele tiden tar så lang tid, men jeg er glad for at Samferdselsdepartementet fortsatt purrer opp svenske myndigheter. Vi fikk tydelig beskjed da vi tidligere møtte Landshövdingen i Västra Götalands län at en søknad om å få redusere tersklene måtte følges av en miljøutredning. Siste utredning er jo fra 2001, så det er helt nødvendig det blir gjennomført en ny utredning, sier Olsen til NRK.

Hun peker på at det nå er viktig at man raskt får kartlagt hva svenskene vil ha med i en slik utredning.

- Denne saken har jo nå versert i flere tiår, men vi gir ikke opp. Selv om vi ikke lengre sitter i regjering jobber vi fortsatt aktivt både i partiet og i LO med våre kontakter, sier Wenche Olsen.

Kabelskipet M/S North Sea Giant er det største som noen gang har kommet inn den trange Ringdalsfjorden under de to Svinesundsbruene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.