Brudekjolen ble stanset i tollen

Bryllupsfesten fikk en kjedelig start for en 25-årig brud fra Romerike. Hun kjøpte brudekjole i London, men ble stanset av tollerne da hun kom til Rygge.

Moss lufthavn Rygge

Bruden hadde handlet for dyr kjole, og ble stanset av tollerne da hun kom til Rygge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Nå har 25-åringen fått en bot på 2.000 kroner i tingretten i Moss, fordi hun hadde handlet kjole for 10.860 kroner uten å fortolle den da hun kom tilbake til Norge.

Dersom du reiser utenlands kan du ta med deg varer for inntil 6000 kroner tollfritt, under forutsetning at du har vært utenlands i mer enn 24 timer. Er du borte under et døgn er grensen 3000 kroner.

Venninnene dro til London

Bruden dro til London i mai sammen med en venninne for å se etter en brudekjole til det forestående bryllupet. De fant en kjole som kostet £1200, og den kjøpte de.

Kjolen ble pakket i bagasjen, og de hadde ingen tanke for at det skulle være noe problem å ta den med hjem. De to venninnene hadde hverken kjøpt alkohol eller tobakk, og fryktet intet da de ble stanset for rutinekontroll av tollerne på Moss Lufthavn Rygge.

Nedverdigende

Tollkontrolløren som undersøkte bagasjen til 25-åringen fattet bare interessen for brudekjolen. De andre varene de hadde med seg ofret han ikke så mye oppmerksomhet. Han ga beskjed om at kjolen oversteg verdigrensen for hva hun kunne ta med tollfritt og at den ville bli beslaglagt. I retten forklarte kvinnen at hun opplevde det som nedverdigende at tolltjenestemannen hadde kalt henne «smugler».

Tolleren forklarte seg for retten, og beklaget dersom kvinnen hadde oppfattet hans adferd og opptreden som nedverdigende.

Bagatellmessig

Moss tingrett betegner forholdet som bagatellmessig, særlig tatt i betraktning de store utfordringer norske tollmyndigheter står over. Retten konkluderte med at det heller ikke er stor fare for gjentagelse, brudekjole kjøper man ikke ofte. Og Moss tingrett er også overbevist om at kjolen var til eget bruk.

– Det kan fremstå som relativt firkantet, og brutalt for den det gjelder, å få sin nøye utvalgte brudekjole beslaglagt på grunn av en handling som er foretatt i god tro, står det i dommen fra Moss tingrett.

Aktor i saken, politiinspektør Knut Erik Evju la ned påstand om at kvinnen måtte betale en bot på 3.000 kroner, idømmes en inndragning av en verdi på 5000 kroner og at hun måtte betale saksomkostninger etter skjønn.

Ingen inndragning

Den unge bruden er dømt til å betale en bot på 2000 kroner og 750 kroner i saksomkostninger.

Tingretten mener at vilkårene for inndragning ikke er til stede,og henviser til at det må skje en avveining mellom hensynet til effektiv håndhevelse av lovbestemmelsene og rimeligheten av at inndragning blir foretatt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Alle beboerne er varslet om brann

    Laster Twitter-innhold
  • Satte fra seg bilen på E18

    Politiet fikk søndag morgen melding om en bil som var hensatt i nærheten av et av kryssene ved E18, melder Smaalenenes Avis. Politiet sier til avisa at de mistenker at sjåføren har kjørt i påvirket tilstand. Politiet har ikke svart på NRKs henvendelse.