NRK Meny
Normal

Kinesiske akrobater blir for dyre

Finanskrisa kan stoppe flere kinesiske akrobater fra å være med på en operaforestilling på Fredriksten festning.

Operaforestillingen Trubaduren
Foto: MMS-Privat

Årsaken er at Østfold fylkeskommune ikke har råd.

Operaen Turandot, som skal spilles på Fredriksten festning i Halden i sommer, er basert på et kinesisk folkeeventyr med handling lagt til Kina.

- Prikken over i-en

Derfor godkjente også kulturpolitikerne i Østfold fylkeskommune tidligere i år et unikt samarbeid med 16 kinesiske artister.

Kineserne skulle gjøre skoleforestillinger, spille i kulturhusene i fylket og ikke minst delta i sommerens operaoppsetning på Fredriksten festning i Halden.

- Det var helt åpenbart noe av motivasjonen for å få til besøket fra Kina. Det ville gi den spektakulære prikken over i-en på forestillingen, sier fylkesdirektør i Østfold fylkeskommune Odd Roald Andreassen.

Rammet av krisen

Men nå kan det bli bråstopp for det kinesiske besøket.

Lav kronekurs og endrede turnéplaner har ført til at prisen har økt fra 440 000 til 760 000 kroner.

- Ja det er flere ting. En av delene er kronekursen i forhold til dollar. Når kursen har svekket seg har det gjort det hele dyrere. Oppholdet ble også utvidet med ti dager for at artistene skal rekke alle forestillinger, sier Andreassen.

Det er politikerne i opplæring, kultur- og helsekomiteen som skal bestemme den endelige skjebnen til prosjektet. Dette skjer i begynnelsen av januar.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Halden med sterk sluttspurt

    Halden har scoret flere mål, og med fire minutter igjen er de nå bare tre mål bak Haslum. Kan det gå? Med tap er sesongen over for Halden, mens vinneren er klar for semifinale i NM-sluttspillet.

  • Halden i trøbbbel

    Syv minutter ut i andre omgang leder Haslum med fem mål i kvartfinalen i NM-sluttspillet i håndball. Halden har hentet frem en småskadet Trym Bilov-Olsen fra banken i forsøket på å ta igjen forspranget.