NRK Meny
Normal

– Jeg kastet bort livet på dataspill

Et kvarter var alt han orket på skolen som 16-åring. 23 år gammel har Kim Jakobsen nettopp fullført videregående. Bit tennene sammen, oppfordrer han alle som sliter.

Kim Jakobsen

KJEDET SEG: Kim Jakobsen droppet ut av skolen fordi han kjedet seg. Men fikk til slutt hjelp fra elevtjenesten til å finne motivasjon til å fullføre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Valglogo

Tre ganger startet han på videregående skole. Hver gang endte det med skulking og drop out for Kim Jakobsen fra Sarpsborg.

Utdannelse er viktig, uansett hvor kjedelig det er så må du bite tennene sammen. Uten skolegang kommer man ingen vei

Kim Jakobsen

– Jeg kjedet meg. En ting var programfagene, men norsk og historie fra 1800-tallet? Nei, det ble pensum ut av det blå for meg.

En ny rapport viser at 24 prosent av norske elever dropper ut av videregående skole.

– Mer behagelig med skulkingen

16 år var han klar for videregående for første gang. Det varte 15 minutter før han droppet ut.

– I stedet kastet jeg bort livet mitt på dataspill.

Så kom en ny vår, og han bestemte seg for å prøve igjen.

Kim Jakobsen

STOLT: I våres fullførte 23-åringen videregående skole og har fra i høst fått seg lærlingplass.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg var fornøyd med å begynne på skolen igjen, men det var ikke helt som jeg hadde trodd. Da var det mer behagelig med skulkingen, så jeg begynte å være hjemme ofte. Seks måneder senere hoppet jeg av. Så da var jeg ute av skolen igjen og tilbake ved datamaskinen. Nå kunne jeg gjøre det jeg var vant til, forteller han.

Nok en gang prøvde han seg, denne gang på studiespesialiserende. En operasjon satt han ut av spill, og da ble veien tilbake til skolen tung.

I stedet ble det noen strøjobber, men heller ikke det falt i smak. Til han fikk hjelp av elevtjenesten ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg.

– Jeg fikk hjelp av en fantastisk rådgiver som ga meg tilbake motivasjon og lyst til å gå på skolen. Vi pratet ofte og lenge. Så etter et år med oppfølging, klarte jeg å bestå med glans, smiler han.

Fikk bare autosvar på søknader

Han mener både støtte fra kjæresten og elevtjenesten er grunnen til at han har klart seg, og mener en styrket elevtjeneste kan hjelpe andre i lignende situasjon.

– For første gang kunne jeg søke meg inn på andre året. I høst har jeg fått lærlingplass innen IKT og er veldig stolt.

Selv om det har vært spesielle år, sitter han igjen med både positive og negative inntrykk.

– Jeg har vokst på det og står nå på egne ben. Jeg har jo et stille ønske om at de som lager pensum setter seg på skolebenken selv. Jeg tror mange av politikerne våre hadde kjedet seg på skolen i dag, sier han.

– Hva er din oppfordring til andre som sliter?

– Jeg fikk ikke jobb uten mer enn ungdomsskolen og fikk kun autosvar på alle søknadene mine. Utdannelse er viktig. Uansett hvor kjedelig det er, så må du bite tennene sammen. Uten skolegang kommer man ingen vei.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slevik vant Europacupen

    Sleviks innebandyherrerer vant i kveld Europacupen. De slo det latviske laget Valmiera 8-5. Ryan Halldén ble kåret til Sleviks beste spiller i finalen. Slevik vant samme turnering for noen år siden. Det skriver f-b.no.

  • Etterlyser stjålet bil

    En bil ble stjålet fra et verksted i Skiptvet natt til i dag. Den stjålne bilen er en Mercedes E270, med kjennetegn CE97318. Noen nøkler til andre biler ble også tatt.