NRK Meny
Normal

Smugler stakk fra bil og khat for 200.000

Da tollerne senket bommene på Svinesund parkerte 20-åringen bilen med khat for 200.000 kroner i veikanten og stakk til skogs.

Beslag av 192 kg khat

I bilen fant tollerne 192 kilo khat netto.

Foto: Tollvesenet

Halden tingrett har dømt den 20-årige mannen til fengsel i et halvt år, retten har gitt klarsignal for inndragning av bilen mannen kjørte, og han må betale saksomkostninger med 5.000 kroner.

Spørsmålet er bare hvor mannen, som er asylsøker i Sverige, befinner seg. Han møtte ikke opp til rettssaken i Halden tingrett i slutten av mars.

Funnet av hundepatrulje

En fredag ettermiddag i januar senket tollerne på Svinesund bommene på E6 og ledet all trafikk gjennom tollstasjonen. Da parkerte mannen bilen ved veikanten, og stakk til skogs.

Etter en times tid ble 20-åringen pågrepet av en hundepatrulje fra politiet. Mannens skoavtrykk ble funnet i snøen ved den parkerte bilen.

Beslag av 192 kg khat

Det var stablet mange pappesker med khat i bilen.

Foto: Tollvesenet

I bilen, en svenskregistrert Ford Focus, ble det funnet 192 kilo khat. Bagasjerom og baksete var fylt opp med pappkartonger med stoffet. Khat har en gateverdi på ca. 1.000 kroner pr. kilo.

Asylsøker i Sverige

Mannen som ble pågrepet var 20 år gammel, og oppga til politiet at han var asylsøker i Sverige.

Han møtte ikke til rettssaken i Halden tingrett, men retten fikk presentert den forklaringen han hadde gitt politiet etter at han ble tatt. Tingretten synes ikke politiforklaringen er særlig troverdig. Halden tingrett var ikke i tvil om at mannen visste hva han hadde i bilen, og retten mener også at han må ha forstått at det var tollkontroll da all trafikk på E6 ble ledet inn på tollstasjonen.

Halden tingrett ser ikke bort fra at det kan ha vært to personer i bilen, men er ikke i tvil om at mannen var i bilen og stakk av fordi det var tollkontroll.

Strengere straff enn foreslått

Aktor i rettssaken, politiadvokat Nina Kullberg Christophersen, la ned påstand om fengsel i 120 dager for 20-åringen. Politiadvokaten la også ned påstand om at bilen skal beslaglegges.

Halden tingrett slår fast at khatsmugling er et stort og økende problem, og synes det er på sin plass med en streng reaksjon. Retten har derfor satt straffen til fengsel i et halvt år.

Tingretten har også gitt klarsignal for inndragning av bilen som ble benyttet. Den var også utstyrt med oppstivet fjæring. Bilens eier er kjent av Tollvesenet som eier av flere andre biler som er stanset i forbindelse med smugling.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager på behandling, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.