Khat-smuglingen har stupt

Tollvesenet mener forbud mot den narkotiske planten i flere andre europeiske land er noe av årsaken.

Khat

Drøyt 2 500 kilo khat ble beslaglagt på Svinesund i løpet av 2014. Bildet er tatt i forbindelse med ett av disse beslagene.

Foto: Tollvesenet

– Både i England og Nederland er det nå helt forbudt med khat, det er ikke veldig mange andre land det er lovlig lenger, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst-Norge til NRK.

I 2014 beslagla tollerne på Svinesund drøyt 2 500 kilo av den narkotiske planten. Til sammenlikning ble det tatt nærmere sju tonn khat på samme grenseovergang året før, altså har beslagstallene gått ned med over 60 prosent.

– Nå må man få det fra Afrika, og dette er ferskvare som skal fraktes innen kort tid til Norge. Så det blir nok vanskeligere og vanskeligere å få fersk khat til Norge nå.

– Tørket er den nye trenden

Wenche Fredriksen

Kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollvesenet forteller at tørket khat er en ny smugler-trend.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Men selv om det tilsynelatende kommer mye mindre av den narkotiske planten inn i landet, ser ikke Tollvesenet noen grunn til å hvile på laurbærene. Smuglerne finner nemlig stadig nye metoder.

– Vi ser at vi i den senere tid har hatt en del beslag på tørket khat, så dette er en trend det blir spennende å følge i 2015 for å se om dette er noe vi tar mer av da, sier Fredriksen.

Og det er ikke bare måten khaten smugles inn på som har forandret seg, men også hvem som frakter den.

– Dette kommer jo stort sett fra Somalia, og tidligere var det somaliere som smuglet dette. Men vi ser at etter at disse har blitt tatt mye så bruker de også kurerer som er norske, svenske og danske i biler med tilsvarende registreringsland slik at man ikke skal kunne se og plukke ut hvem som smugler khat.

– Hvilke utfordringer er det da for dere som Tollvesen å ta disse?

– Det betyr jo at vi må stanse, prate med og se nærmere på flest mulig av dem som passerer grensen, sier Fredriksen.