Skal kartlegge klimatilpasninger i Moss

Klimatilpasningene i Moss kommune skal kartlegges i et nytt stort forskningsprosjekt.
Målet er at kommunene skal tilpasse seg framtidige klimaendringer.

Årets grønne park 2008, Rådhusparken, Moss
Foto: Knut Geir Bjartland

En undersøkelse gjort av Norsk institutt for by- og regionsforskning viser at etterpåklokskapen rår i norske kommuner.

Kommunene gjør tiltak basert på hva de har opplevd før, istedenfor å tilpasse seg klimaendringene som vil komme.

Nå skal kompetansenivået heves. Moss er kommune er sammen med Åsnes, Time og Åmot plukket ut til et dypere feltstudie om klimatilpasninger.

- Målsetningen med forskningsprosjektet er å senke sårbarhetsnivået til de kommunene som er spesielt utsatt for ekstremvær.

- Moss kommune er valgt ut pågrunn av drikkevannskilden Vansjø, som er blitt identifisert som spesielt utsatt, sier klimaforsker Trude Rauken ved Cicero, Senter for klimaforskning.

Ekstremvær koster penger

Vansjø, september 2006

- Moss kommune er valgt ut pågrunn av drikkevannskilden, Vansjø, som er blitt identifisert som spesielt utsatt, sier klimaforsker Trude Rauken ved Cicero, Senter for klimaforskning.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Konsekvensene av flommen på Østlandet i 1995 kosta 1,8 milliarder kroner.

I januar i år karakteriserte NVE flommen i Hobøl-vassdraget, som renner ut i Vansjø, som den verste på 15 år.

Les også: Flommen ødelegger Vansjø

- Vi ser at det er store muligheter for at investeringer vi gjør nå kan bidra til langt mindre kostnader i forbindelse med ødeleggelser etter en ekstrem værhendelse.

Men om det er staten eller kommune som skal betale er et åpent spørsmål. Målsetningen med forskningsprosjektet er å heve kompetansenivået.

- Alle i Norge skal kunne føle seg trygge. Dette kan vi oppnå gjennom en kontinuerlig oppfølgning fra alle nivåer av forfaltningen og på tvers av politikkområder.

- Klimproblematikken er ikke noe som forsvinner, men som trenger oppmerksomhet fra både forvaltningen og befolkningen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uten telefon i snart en uke

    Telenor kan fortsatt ikke si når feilen på telefonlinja til Aspedammen i Halden blir reparert. I forbindelse med arbeid langs jernbanen er flere kabler blitt revet ned og Telenor har ikke fått tak i sikkerhetsfolk som kreves for at linja skal bli reparert. Mobildekningen i området er dårlig slik at folk er avhengig av fasttelefon, opplyser en beboer til NRK.

  • Truet med kniv

    En mann er pågrepet mistenkt for å ha truet en ansatt ved Blå kors-senteret i Sarpsborg med kniv lørdag formiddag. Politiet opplyser at pågripelsen skjedde uten dramatikk og at mannen ikke hadde kniv på seg. Kniven som skal ha blitt brukt er ikke funnet.