NRK Meny
Normal

Kan ta Oslogods etter boikott

Borg havn er forberedt på mer arbeid etter at havnearbeiderne i Oslo i dag startet boikottaksjon mot de nye eierne.

Borg havn Øra

Vi har plass, kraner og mannskaper nok, sier havnekapteinen i Borg havn om mulig ekstra godstrafikk etter at konflikten i Oslo havn igjen har tilspisset seg.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Vi har ikke lagt opp til forsterkning av kapasiteten, sier havnekaptein Per Kristian Johansen i Borg havn.

Han mener de har det som trengs av krankapasitet, containerplass og mannskaper, hvis det er nødvendig å ta unna godstrafikk som må ut av Oslo så lenge konflikten pågår.

Havnesjefen i Moss havn, Raidar Magnus Hansen, sier de foreløpig ikke har noen formening om saken.

- Her er det fred og ro. Vi vet ikke noe mer enn det vi har lest i pressen.

Nye eiere førte til bråk

Det tyrkiske selskapet Yilport tok i februar formelt over driften av containerhavna for kommunalt eide Oslo havn. Kontrakten gjelder i 20 år framover. Yilport ønsker ikke å videreføre tariffavtalen de ansatte har hatt med de forrige driftsselskapene. De vil bruke sine egne ansatte til lasting og lossing, og ikke de som er organisert i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF). Derfor boikotter fagforeningen arbeidet fra i dag.

Transportarbeiderforbundet har også bedt søsterorganisasjoner i flere andre nordeuropeiske land sette i verk sympatiaksjoner.

Dette kan føre til betydelig trafikkøkning i andre havner rundt Oslofjorden, antyder talsmenn for foreningen.

Frontene er steile. Yilport har så langt ikke ønsket å delta i tariffsamtaler med de ansatte, og NTF anklager Oslo havn for fagforeningsknusing etter at et hemmelig dokument der Oslo havn diskuterer strategier ble gjort tilgjengelig for NRK. Transportarbeiderforbundet er forberedt på en langvarig boikott, til tross for at arbeidsretten i fjor høst slo fast at havnearbeiderne ikke har fortrinnsrett til lasting og lossing.

Tror ikke konflikten forplanter seg

Johansen venter ikke at konflikten i Oslo skal føre til problemer mellom driftsselskap og ansatte ved Borg havn.

– Meninger og følelser har vel de fleste om dette, men det har ikke vært varslet om aksjoner i andre havner, sier havnekapteinen.

– Oslo er i en spesiell situasjon, så jeg tror ikke det smitter over til arbeidsplasser hvor det ikke gjøres de samme endringene. Og skulle tilsvarende aksjoner komme i andre havner, så rammes en tredjepart som ikke deltar i konflikten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort underskudd for Norske Skog

    Norske Skog fikk et underskudd før skatt på 543 millioner kroner i andre kvartal. Netto rentebærende gjeld økte med 200 millioner kroner. Det skriver Dagens Næringsliv. Selskapet la i dag frem regnskapsrapporten for andre kvartal, et døgn før selskapets aksjonærer er kalt inn til ekstraordinær generalforsamling.

    Norske Skog, Skogn
    Foto: Eivind Aabakken/NRK