NRK Meny
Normal

Kan skyte dobbelt så mange gauper

Jegere får lov å skyte ni gauper i Østfold, Oslo og Akershus neste år. Kvoten for 2009 var på fem dyr.

Gaupe

Ni gauper kan bli felt i regionen når kvotejakta starter 1.februar. (Arkivfoto)

Foto: Jarle Aas-Hansen

- Vi ser at antall gauper øker, og da vil vi også øke kvoten for å møte vårt bestandsmål om seks gaupefamilier i vårt område, sier rovviltnemndas leder, Eirik Milde.

Vanskelig å oppdage

Ifølge Milde er gaupebestanden i Østfold, Oslo og Akershus høyere enn man tidligere har trodd.

- I fjor hadde vi en fin vinter hvor vi fikk sporet en del gauper, og da oppdaget vi flere familiegrupper enn man har visst om tidligere, sier han.

- I tillegg er det slik at det ikke er alle gaupefamilier man oppdager, og det er utrolig vanskelig å finne gaupe hvis det ikke er snø, forklarer Milde.

Gaupene innvandrer

Årsaken til at gaupa klarer seg forholdsvis godt i regionen kan ifølge Milde også skyldes at gauper veldig ofte innvandrer fra Sverige.

- I Sverige er gaupepopulasjonen mettet. Så hvis det blir skutt et hunndyr i en familiegruppe i Norge, så kommer det veldig raskt en ny hunn fra Sverige og overtar plassen, forklarer han.

Kvotejakten på gaupe starter 1. februar og varer til og med 31. mars.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta henter svenske

    Den svenske ishockeyspilleren Ludwig Karlsson (26) er klar for spill i Sparta resten av sesongen, melder Sarpsborg Arbeiderblad. 26-åringen er blitt fristilt fra sin engelske klubb Milton Keynes Lightning. Karlsson er forward og har scoret to mål og stått bak 6 assist på 23 kamper denne sesongen.

  • Veien åpnet etter kjedekollisjon

    Politiet opplyser at riksvei 109 er åpnet etter en kjedekollisjon torsdag ettermiddag. Fire biler kjørte inn i hverandre og politiet mistenker at føreren av den bakerste bilen var påvirket av rusmidler. Føreren anmeldes.