NRK Meny
Normal

Kan skyte dobbelt så mange gauper

Jegere får lov å skyte ni gauper i Østfold, Oslo og Akershus neste år. Kvoten for 2009 var på fem dyr.

Gaupe

Ni gauper kan bli felt i regionen når kvotejakta starter 1.februar. (Arkivfoto)

Foto: Jarle Aas-Hansen

- Vi ser at antall gauper øker, og da vil vi også øke kvoten for å møte vårt bestandsmål om seks gaupefamilier i vårt område, sier rovviltnemndas leder, Eirik Milde.

Vanskelig å oppdage

Ifølge Milde er gaupebestanden i Østfold, Oslo og Akershus høyere enn man tidligere har trodd.

- I fjor hadde vi en fin vinter hvor vi fikk sporet en del gauper, og da oppdaget vi flere familiegrupper enn man har visst om tidligere, sier han.

- I tillegg er det slik at det ikke er alle gaupefamilier man oppdager, og det er utrolig vanskelig å finne gaupe hvis det ikke er snø, forklarer Milde.

Gaupene innvandrer

Årsaken til at gaupa klarer seg forholdsvis godt i regionen kan ifølge Milde også skyldes at gauper veldig ofte innvandrer fra Sverige.

- I Sverige er gaupepopulasjonen mettet. Så hvis det blir skutt et hunndyr i en familiegruppe i Norge, så kommer det veldig raskt en ny hunn fra Sverige og overtar plassen, forklarer han.

Kvotejakten på gaupe starter 1. februar og varer til og med 31. mars.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarsler til russen

    Politiet melder om nok en natt med mye støy fra russen. 10 russ fikk advarsel på grunn av for høy musikk, 3 ble bortvist og én buss fortsatte å støye, slik at politiet måtte ta med seg en viktig kabel til anlegget. Nå er det ikke mulig å spille musikk fra russebussen, skriver politiet på Twitter.

  • Helikopter mistet last nær fiskere

    Sjokkerte fiskere opplevde at det regnet betongsteiner fra et helikopter. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Helikopteret fraktet rivningsmaterialer fra noen hytter, blant annet steiner og isolasjonsmatter. Fiskerne som sto på en øy i Skjebergkilen i Sarpsborg ble heldigvis ikke truffet av gjenstandene, men de er kritiske til den dårlige sikringen.