Kan samle nettavisene i Fredrikstad

Nettsidene til nesten alle avisene i Østfold kan komme til å bli styrt fra Fredrikstad for å spare penger. – Fullstendig meningsløst, sier tillitsvalgt i Moss Avis.

Aviser i Østfold

Fredriksstad Blad, Moss Avis, Sarpsborg Arbeiderblad, Halden Arbeiderblad, Rakkestad Avis og Smaalenenes Avis kan få felles nettdesk

Foto: Sebastian Nordli

Amedia skal spare minst en halv milliard kroner innen utgangen av neste år. 400 millioner skal kuttes ute i mediehusene, forteller tillitsvalgt i Moss Avis, Svein Thoresen.

Eier nesten alle østfoldavisene

Amedia eier samtlige av de største avisene i Østfolds. Fredriksstad Blad, Moss Avis, Sarpsborg Arbeiderblad, Halden Arbeiderblad, Rakkestad Avis og

Illustrasjonsfoto Moss Avis

Tillitsvalgt i Moss Avis har ingen tro på å flytte nettdesken til Fredrikstad

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Smaalenenes Avis hører alle inn under konsernet. Thoresen frykter for journalistikken i fylket.

– Vi frykter at man kutter så mye at det blir for lite penger og for få ansatte til å drive god journalistikk. Vi skal tross alt holde liv i produktene våre i mange år til.

– Gjør alt vi kan

Redaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen, vet ikke om det er mulig å kutte over hele fjøla uten at det går ut over journalistikken i fylket.

– Det er for tidlig å si. Vi gjør alt vi kan for at de kuttene vi tar skal gå som lite som mulig utover det vi leverer til publikum, hver dag hele året.

Han sier lederne i østfoldavisene selv bestemmer hvordan kuttene i fylket skal tas, og at mange av avgjørelsene vil bli tatt etter påske.

Én av fire kan miste jobben

Nyhetsredaktør i Fredrikstad Blad, René Svendsen

Redaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen er åpen for alt som kan effektivisere og styrke Amedia digitalt

Foto: Lotte Olsen / NRK

Journalisten melder lørdag at så mange som én av fire journalister i Amedia kan komme til å bli sagt opp, ifølge ikke-navngitte redaktører fagbladet snakket med etter en ledersamling på Gardermoen.

Thoresen regner med at det vil forsvinne minst 25 stillinger i Østfold. Han sier stemningen er laber blant de ansatte.

– Vi skjønner at vi driver butikk, men vi synes man kutter altfor mye, sier Thoresen.

– Oppfatningen blant de tillitsvalgte er at man kutter mer enn inntektstapet har vært for å være på den sikre siden.

– Vi skjønner at vi driver butikk, men vi synes man kutter altfor mye

Svein Thoresen, tillitvalgt i Moss Avis

Kan redigere hele fylket fra Fredrikstad

En løsning som flere av redaktørene, ifølge Journalisten, var positive til var å samle Amedias nettaviser til regionkontorer. Eksempelet som brukes er at nettavisene til alle østfoldavisene vil samles i Fredrikstad. Det er meningsløst, mener Thoresen

– Vi mener at det er å tukle med merkevaren. Det er ikke uten grunn at Østfold het Smaalenene før. Vi er veldig identitetsstyrte i alle regionene og lokalsamfunnene i Østfold, så det blir galimatias.

Han nevner Fredrikstad Blads oppkjøp og forsøk på å gjøre Sarpen til regionavis på åttitallet som et eksempel på at Østfold vanskelig kan sees under ett.

Redaktørene mer positive

Redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad tror ikke en felles nettdesk hadde forandret mye for leseren.

– Allerede i dag har vi stort samarbeid på nett hvor vi utveksler saker og tar fritt fra hverandre, så det vil i tilfellet ikke oppleves som noen endring for leserne.

Han understreker at den avgjørelsen slett ikke er tatt. Det gjør også redaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen. Men han synes ikke det er unaturlig å snakke om hvordan Amedia kan drives mer effektivt ved å samle noen oppgaver.

– Jeg er åpen for alt som kan gjøre oss mer effektive, samtidig som det kan styrke oss på nett.

Thoresen er på ingen måte enig.

– Det å redigere nettavisen til Moss Avis i Fredrikstad har vi på ingen måte noen tro på.