NRK Meny
Normal

Kan dette være Norges største fuchsia?

I Skiptvet finnes det noen enorme fuchsiaplanter. Plantene strekker seg godt over én meter både i bredde og i høyde.

Har enorme fuchsia-planter i hagen

Solveig Marit Holm fra Skiptvet har stelt med fuchsiaplantene i sju år.

Foto: Merete Kildahl

I sju år har Solveig Marit Holm stelt med sine fuchsiaplanter hjemme i Skiptvet. Langs leveggen ved hageskjulet står de store, knallrosa plantene. Her får de både nok sol og skygge og skjermes fra de sterkeste vindkastene.

Det er to fuchsiaer som strekker seg langt både i høyde og bredde. Solveig har målt den største planten som er 1,30 meter høy og 1,55 meter bred.

– Om det er landets største fuchsia, det vet jeg ikke, men den er stor, sier hun.

– Gjør alt man ikke skal gjøre

Enorm fuchsia

Fuchsiaen er 1,30 meter høy og 1,55 meter bred.

Foto: Merete Kildahl

Man skulle kanskje tro at Solveig har klart å få så store planter ved å følge ekspertenes råd til punkt og prikke, men da må man tro om igjen.

– Det som er morsomt er jo at jeg har gjort alt man ikke skal gjøre. Jeg klipper ikke ned plantene og gjødsler de veldig tilfeldig. Jeg har ikke fulgt en bestemt oppskrift.

Tåler ikke vinteren

Fuchsiaen tåler ikke den norske vinteren, og mange velger derfor å bare ha den som sommerblomst. For Solveig er det ikke aktuelt å kaste plantene når vinteren kommer. Da tar hun dem inn i kjelleren.

– Jeg tar de inn før de fryser ute, men hvis jeg blir overrumplet av frosten så dekker jeg over plantene. De står i kjelleren hele vinteren hvor det så vidt er noen få varmegrader, forteller Solveig.

For det er nettopp kaldt og mørkt som er det idelle overvintringsforholdet for fuchsiaen. Den skal også ha lite vann i dvaleperioden.

Vanskelig å få gjennom døra

Å ta plantene inn om vinteren er likevel ikke en dans på roser når fuchsiaene til Solveig bare vokser og vokser.

– Det er det som er problemet nå, da, for de begynner å bli så store at jeg er usikker på om jeg i det hele tatt får de inn. Jeg blir nok bare nødt til å kutte av de litt for at jeg skal klare å få de inn gjennom døra, ler hun.

Slik tar du best vare på fuchsiaen: En plante å forelske seg i

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slukker bål

    Rømskog brannvesen har rykket ut for å slukke et bål ved innsjøen Hallangen i Aurskog Høland kommune.

  • Mange dykk for Redningsselskapet

    Redningsskøyta er på vei til en havarist og det blir det fjerde dykket for mannskapet på Horn Rescue på Skjærhalden i dag. Været er bra, men det er en del sjø i Ytre Oslofjord, melder Redningsselskapet.