NRK Meny
Normal

Kan bli nytt kontrollutvalg

Det kan bli nytt valg av kontrollutvalg i Halden kommune. Krf vil støtte Høyres Carsten Dybevig, dersom opposisjonspartiene ønsker ham.

Halden kommune

Det er usikkerhet om Halden kommune skal velge nytt kontrollutvalg. Sist torsdag boikottet opposisjonspartiene valget, etter at førstevalget til lederposisjonen fra flertallet i opposisjonen ble forkastet.

Foto: Rainer Prang / NRK

I Halden er det Arbeiderpartiet, SV og Kristelig Folkeparti som er i flertall i kommunestyret sammen.

Da avstemmingen til kontrollutvalg foregikk sist torsdag nektet Krf å følge sine flertallsallierte, som ville ha Rødts Ann Kristin Grødahl som leder.

Flertallet valgte inn Grødahl og to fra Arbeiderpartiet til kontrollutvalget. Opposisjonen trakk sine kandidater.

Krf. ga fire blanke stemmer.

Fikk kun tre av fem utvalgsmedlemmer

 Før valget av representanter til kontrollutvalget var det et enstemmig kommunestyre som forrige torsdag gikk inn for at opposisjonen skulle ha tre av de fem utvalgsmedlemmene, og utvalget ble i samme vedtak kuttet fra sju til fem medlemmer.

På forhånd hadde de seks opposisjonspartiene Rødt, FrP, Høyre, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne vært enige om at Høyre skulle ha lederrollen i kontrollutvalget.

Rødt opplyste i kommunestyremøtet at de ikke hadde tillit til Høyres kandidat, tidligere ordfører Carsten Dybevig, og at de ikke kunne stemme på ham. 

Morten Christoffersen, Halden Krf

Krf stemte med fire blanke stemmer da valg av representanter til kontrollutvalget ble gjort i forrige uke. Nå sier KrFs gruppeleder Morten Christoffersen at han vil støtte Høyres Carsten Dybevig som leder for kontrollutvalget, dersom opposisjonen er enige om ham som førstekandidat og leder

Foto: Halden Krf

Da saken ble debattert i kommunestyret ble det etter hvert klart at Rødt ville fremme sin egen representant, Ann Kristin Grødahl som leder for kontrollutvalget, og de fikk støtte fra SV og Ap.

Må velge nytt ?

KrFs gruppeleder Morten Christoffersen sier til Halden Arbeiderblad at det ikke var noe ulovlig i det som skjedde da kommunestyret valgte bare tre av de fem medlemmene til kontrollutvalget.

- Vi har nå et vedtatt reglement som ikke er i samsvar med antall utvalgsmedlemmer. Hvis man i neste kommunestyre supplerer med to nye medlemmer, er det greit. Da må opposisjonen komme med to kandidater, sier Christoffersen.

Til HA sier han at han er usikker på hva kommunelovens bestemmelser sier, dersom reglementet blir endret. Et spørsmål er da om de tre allerede valgte er å betrakte som valgte, eller om det må gjøres et nytt valg av representanter til kontrollutvalget.

Støtter Dybevig

Av avtalen mellom opposisjonspartiene som NRK har hatt tilgang til, datert den 7. oktober i år, og som er signert av samtlige opposisjonspartier; Rødt, FrP, Høyre, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, fremgår at Carsten Dybevig var ført opp som nr. 1 til kontrollutvalget, med Ann Kristin Grødahl som nr. 2 og Karl Erik Hovland (Frp) som nr. 3.

Rødt har etter torsdagens kommunestyremøte sagt at de aldri ville gå inn for at Dybevig skulle ha lederrollen i kontrollutvalget.

- Hvis opposisjonen samler seg om Carsten Dybevig som kontrollutvalgets leder, støtter vi det. Det er kommunestyrets flertall som avgjør lederspørsmålet. Her handler det litt om innarbeidet praksis de siste årene. Vår grunnleggende holdning er at flertallet skal ha respekt for opposisjonen. De skal velge ut sine folk og velge lederen, sier Morten Christoffersen til Halden Arbeiderblad.

Usikkert fra departementet

Seniorrådgiver Jan Morten Sundeid i regional- og kommunaldepartementets lovavdeling, gir ikke HA noe entydig svar på spørsmålet om det må foretas et nyvalg av kontrollutvalget.

Utvalget har nå kun tre av de fem medlemmene reglementet sier det skal ha, og Sundeid sier det ikke er anledning til å foreta suppleringsvalg hvis antall medlemmer skal økes.

Til avisen sier han at i og med at flertallet bestemmer, vil han anbefale at  kommunestyret rent praktisk foretar et nyvalg av de tre samme personene, dersom reglementet endres og antallet faste medlemmer i utvalget justeres fra fem til tre.

 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.