NRK Meny
Normal

Kan bli Norges sykkelbyer

Sarpsborg og Fredrikstad kan få et stort nettverk av sykkelveier.

Sykkel
Foto: Terje Moorewood

Sarpsborg og Fredrikstad er med i et pilotprosjekt sammen med Statens Vegvesen.

Går alt etter planen vil de to byene få ett omfattende nettverk av sykkelveier.

8.000 flere syklister

Prosjektet er en del av en langsiktig satsing på sykkel. Ifølge Nasjonal Transportplan er det et mål at halvparten av norske byer og tettsteder skal ha bra tilrettelagte forhold for syklister.

Ifølge sjefingeniør Håkon Vindenes i Statens Vegvesen kan det bli 8.000 flere som tar sykkelen til jobben hvis forholdene legges tilrette.

- Ca. 60 prosent av innbyggerne i Fredrikstad har en avstand mellom bolig og arbeidssted på under fem kilometer, hevder han.

Farlig å sykle i sentrum

Håkon Vindenes mener det er dårlig tilrettelagt for syklister i sentrum av begge byene. Sentrum vil derfor bli et av satsingområdene.

- Vi skal ha et sykkelveinett som skal binde utkantene sammen med sentrum av byene. Det skal være mulig å sykle til jobben, til fritidsaktiviteter og så videre.

Norges sykkelby

Fredrikstad kommune jobber med å kartlegge sykkelbehovet i byen.

Prosjektleder Trine Nygaard er positiv til sykkelplanene, selv om det verken er tatt stilling til finansiering eller når sykkelveinettet skal stå ferdig.

- Dette ser vi veldig positivt på. Det er i tråd med det vi jobber med og hva kommunestyret har bedt oss å jobbe med.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ny type kunstgress i Råde

    Råde idrettslag skal legge en helt ny type kunstgress på den nye banen i Råde idrettspark. Det nye kunstgresset inneholder sand og ikke gummigranulat. Klubben håper å bli en foregangsklubb, sier prosjektleder Ole-Petter Westheim. Gresset skal være ferdig til sommerferien.