NRK Meny
Normal

Kampen om helikopterbasen er ikke over

I Troms lar ikke politikerne Stortinget flytte Forvarets Bell-helikoptre til en ny hovedbase på Rygge uten sverdslag. – Vi må ikke gi oss nå, sier Mosse-ordfører Tage Pettersen (H).

Bell 412

Regjeringen foreslår å flytte 339-skvadronen med Bell-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge. Det skal vi bli to om, er svaret nordfra.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Langtidsplanen for Forsvaret ble lagt fram den 17. juni. I den foreslås det blant annet at 339-skvadronen med sine Bell 412-helikoptre skal flyttes fra Bardufoss i Målselv midt i Troms til Rygge.

Onsdag legges det fram en egen forsvarsmelding fra et Troms-perspektiv. Bak den står et utvalg ledet av Målselvs ordfører Nils Foshaug. Målselv kommune ligger midt i Troms fylke, og har i flere generasjoner hatt et omfattende militært nærvær. Det ønsker de ikke å gi slipp på uten kamp.

Kampen er absolutt ikke over, sier ordfører Tage Pettersen (H) i Moss.

– Regjeringens plan skal stortingsbehandles i løpet av høsten. Jeg regner med at alle kommer til å kjempe det de kan for i det minste å beholde det de har i dag.

Tage Pettersen

Vi må ikke tro at dette er over, selv om både regjeringen og forsvarssjefen foretrekker Rygge, mener Tage Pettersen (H).

Foto: Espen Torgersen/NRK

– Vi må være så ærlige å si at ofte så taper Østfold og Østlandet slike kamper i Stortinget. Derfor er jeg veldig opptatt av at vi må bruke faglige argumenter når vi sier hvorfor det er en fordel for forsvaret av Norge å flytte Bell-helikoptrene til Rygge. De argumentene må vi nå bare underbygge og styrke, fortsetter Pettersen.

Samlet Østfold må trå til

Pettersen sier at det politiske Østfold samlet vil bidra til styrking av den militære tilstedeværelsen på Rygge. Selv sitter han i Høyres forsvarspolitiske utvalg, og vil bruke den posisjonen for alt den er verdt til å påvirke partiet internt.

En av hans motstandere framover vil være Troms Høyre.

– Vår fordel er at både Forsvarssjefen og Regjeringen har lagt fram en plan der Rygge er styrket, og hvor helikoptrene er flyttet fra Bardufoss. Men vi kan ikke hvile på våre laurbær. Nå må vi mobilisere også i Østfold.

– Intet rom for «Ja takk, begge deler»?

– Både Forsvarssjefen og Regjeringen vil samle kompetansemiljøene ett sted. Samtidig vet vi at det i de samme meldingene også ligger styrking av aktivitet og tilstedeværelse i nord, blant annet med etablering av kystvaktens helikoptre. Så det vil være litt begge deler. Men vi må være tydelige på at Bell-helikoptrene må være ett sted.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Full jubel på tribunen

    De rundt 30 sarpingene på hjemmebanen til HNK Rijeka feiret ellevilt etter at laget deres vant.

    Sarpinger på kamp
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Se nyhetene fra Østfold 23:11

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.