NRK Meny
Normal

Kamp om ordførerklubba

Høyres toppkandidat i Spydeberg kommune, Petter Schou, er klar for ordførervervet etter at partiet ble størst i kommunevalget. Men først må det forhandles.

Petter Schou

Høyres toppkandidat i Spydeberg, Petter Schou, har lyst på ordførervervet. Men det har også den sittende ordføreren, Knut Espeland fra KrF.

Foto: Tomas Berger / NRK

Valglogo

– Vi har for første gang på lang tid blitt det største partiet i Spydeberg og det er vi godt fornøyd med, sier toppkandidat for Høyre, Petter Schou.

Ønsker ordføreren

Høyre har gått frem med et mandat i kommunestyret, de fikk 26,7 prosent oppslutning i Spydeberg, og Schou legger ikke skjul på at han ønsker seg ordførerposten.

– Ja, det er helt klart. Det har vi gått til valg på og partiet vårt er veldig motivert på det. Jeg er villig til å ta ansvaret hvis vi skulle være så privilegert å få tillit fra andre partier.

Petter Schou forteller at samtalene starter i dag og at alle partiene er enig om det. Han sier Høyre er klar for et flertallssamarbeid i kommunen.

– Vi er åpne for samarbeide med flere. Det er helt avhengig av at vi får et flertall bak oss i kommunestyret.

– Dere har ikke låst dere til noe eller noen før disse samtalene?

– Nei, det har vi ikke og det har vi for så vidt vært enige om her i Spydeberg, at vi skal ha en åpenhet og avvente valgresultatet. Så får vi se hvor mye avklaring det kommer. Kanskje allerede i løpet av dagen i dag, avslutter Schou. Knut Espeland

Vil fortsette som ordfører

For sittende ordfører, Knut Espeland fra Kristelig Folkeparti, er det viktig å få gjennomslag for partiets politikk. Samtidig mener han at de har fått et godt kort på hånden til ordførerposisjonen.

Knut Espeland

Knut Espeland, KrF.

Foto: Anne Ognedal / NRK

KrF gjør sitt beste valg noensinne i Spydeberg med 13,3 prosent, en fremgang på 2,1 prosentpoeng.

– Vi gikk veldig tydelig til valg på å videreføre ordførerrollen. Det er vårt utgangspunkt og vi opplever å ha fått fornyet tillit, sier Espeland.

– Så det betyr at du ønsker å være ordfører?

– Det er helt klart.

Nå starter forhandlingene og Espeland sier det blir viktig for KrF å få gjennomslag for partiets saker.

– Vi går inn i forhandlingene for å få gjennomført vår politikk.

– Men er det sakene eller ordførervervet som er viktigst?

– En kombinasjon. Det som er klart er at det å få en posisjon i politikken gir stor innflytelse og henger sammen med å få gjennomslag for saker, svarer Espeland som ser frem til forhandlingene.

spydeberg

Mandatfordelingen i Spydebergs kommunestyre etter valget.

Foto: Skjermdump / NRK/NTB

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55!

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».