NRK Meny
Normal

- Han var uheldig og kom for full på jobben

En potetselger med 1, 7 i promille, serveringsvogn uten kassaapparat og betjening uten oppholdstillatelsene. Det førte til at Potetvogna i Sarpsborg måtte slutte å selge bakte poteter. Eieren kjemper for å få lov til å selge igjen.

Potetbu

Hans Pettersen kjemper for retten til å selge bakte poteter i Sarpsborg sentrum.

Foto: Hans Christian Pettersen / NRK

I fylla, og med et blødende sår, solgte en mann bakte poteter fra Potetbua i Sarpsborg sentrum. Da politiet dukket opp, luktet han alkohol, gjentok seg selv og måtte støtte seg til veggen i vogna for å ikke falle.

Politiet stengte potetbu

Kort tid etter at politiet stengte potetbua i Sarpsborg, skaffet eieren en edru person som fikk lov til å fortsette salget.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Han var uheldig og kom for full på jobben. Han skulle ikke ha vært der, sier Hans Pettersen, eieren av Potetbua. Politiets alkometer viste at dansken hadde 1,7 i promille.

Kvelden dette skjedde hadde Pettersen ansvaret for Potetbua. Etter denne hendelsen og andre lovbrudd har han mistet retten til å servere i Sarpsborg.

En klage til Fylkesmannen hjalp ikke.

– Det de har gjort er at de har blandet sammen mitt firma med det firmaet som alltid har vært der, sier Hans Pettersen. Han kjemper for å beholde retten til å servere mat.

Skattefuten på besøk

26. oktober i fjor kom politiet og kemneren på kontroll. De fant at bakte poteter ble solgt uten at kassaapparatet ble brukt. I tillegg jobbet en bosnier uten oppholdstillatelse der.

– Det var ikke jeg som solgte den helgen. Jeg har ikke noe med det å gjøre. Det var det andre firmaet, sier Pettersen.

Pettersen forteller at det er to firmaer som har stått for potetsalget hver sine helger. De siste årene har de stått på samme sted i sentrum. Fra i fjor sommer har alt salg foregått fra Pettersens potetvogn.

– Når han fikk stjålet sin vogn, så hjalp jeg ham, fordi han tok kontakt med meg og spurte om han kunne låne min vogn. Det sa jeg ja til og hadde ingen betenkeligheter med det heller, forteller Hans Pettersen.

Nedlagt firma

– Jeg har ikke noe firma, sier mannen som Hans Pettersen henviser til. Hans firma, «Mirres bakt potet» ble lagt ned i 2010.

Den tidligere eieren av dette firmaet sier til NRK at Hans Pettersen er en venn han hjelper litt, blant annet med å kjøre potetvognen til Sarpsborg sentrum.

Men Pettersen fastholder at det er to selskaper som selger bakte poteter

Først konkurrerte de fra hver sin vogn, men det var lite lønnsomt. Derfor ble de enige om å stå hver sine helger. Pettersen skulle bare ha en helg i måneden. Den andre selgeren skulle selge bakte poteter de andre tre helgene.

Brudd på åpningstider

I 2012 og 2013 var det to tilfeller av brudd på åpningstidene i potetbua. Det har Sarpsborg kommune og Fylkesmannen lagt vekt på når Hans Pettersen er fratatt serveringsbevillingen.

– Det er det andre firmaet som hadde ansvaret de to kveldene, sier Pettersen.

Leiekontrakten for plassen til potetvogna er det Hans Pettersen som har med foreningen Sarpsborg sentrum i 2012 og 2013.

Markedssjef Regine Hansen sier hun har oppfattet at det er to firmaer som har drevet, men at disse samarbeider.

Pettersen sier de to selskapene deler regningen for leie av plassen i sentrum. Mannen med det nedlagte firmaet står fast på at det ikke er tilfelle. Hans står faste på at han bare hjelper Pettersen som er en venn.

– Jeg vet ikke hvorfor han sier det, han har vel sine grunner, sier Pettersen.

Han vil ikke ha på seg at han er ansvarlig for lovbrudd knyttet til potetbua, bortsett fra den kvelden en ansatt var full på jobb.

Dansken skulle ta over

– Han var en danske som skulle ta over de tre helgene som det andre firmaet ikke var der lenger. Etter at kemneren hadde vært på besøk, forsvant den andre driveren, sier Pettersen. Dermed var det tre helger som ble ledige.

– Jeg har en helg i måneden som en hobby, og dansken var interessert i å ta over de tre andre helgene.

– Han hadde eget firma, så han trengte ikke noen ansettelse hos meg. Men dansken har trukket seg.

– Det er for liten fortjeneste i det, så han var ikke interessert, sier Pettersen.

Kun ett firma

– Hvis flere skal drive fra samme sted, må det komme fram i en søknad, sier saksbehandler Lene Gunstrøm i Sarpsborg kommune. Hun presiserer at kommunen til enhver tid må vite hvem som er ansvarlig.

– Det er derfor vi har en bevillingsmyndighet, sier hun.

– Vi forholder oss til at det har vært én bevillingssøker, og det er Hans Pettersen, sier Gunstrøm. Hun sier at de ikke har fått andre søkere eller varsel om at det er flere som driver.

Klager

Men Hans Pettersen står på sitt og mener at han har fått skylda for noe et annet firma har ansvaret fort og at han allerede i 2012 gjorde kommunen oppmerksom på at det var en annen potetvogn i byen.

Pettersen vil ikke gi opp muligheten til å selge bakte poteter i Sarpsborg sentrum. Han forteller at han har samlet inn flere hundre underskrifter og klager nå til Sivilombudsmannen i håp om å få tilbake serveringsbevillingen, om nødvendig går han rettens vei.

– Jeg synes vel det er litt artig da å se alle menneskene som er ute på byen i helgene. Jeg opplever litt av gamle dager da jeg selv var ute og var på byen.

Hans Pettersen bor i Oslo og sier at det er helt uaktuelt å holde på med salg i Sarpsborg hver helg. Men til helga vil han dele ut bakte poteter gratis. De koster til vanlig 70 kroner med fyll.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 6 mill. til natur

    Fylkestinget har bevilget seks millioner kroner til utsatte naturmiljøer i fylket. Det er Miljøpartiet De Grønne som har drevet fram saken. – En del naturmiljøer som bekker, enger, og dammer, er blant de naturmiljøene som nå kan bli rehabilitert, sier gruppeleder i partiet Erik Skauen.

  • Nyheter fra Østfold