Hopp til innhold

Kamils advokat tar opp kampen med Utlendingsnemnda

Kamil Gedroun fra Fredrikstad skulle ha vært sendt ut av landet i dag, ifølge myndighetene. Men hans advokat mener Utlendingsnenmda har vist dårlig skjønn og lovforståelse med sitt vedtak.

Kamil Gedroun
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Kurder, ateist og regimekritiker - men ikke nok i opposisjon til prestestyret i Iran til å få permanent opphold. Det var beskjeden Kamil Gedroun, 34, fikk etter flere år i Norge.

Utlendingsnemnda (UNE) mente blant annet at:

Nemnda mener at hans politiske aktivitet i Norge fremstår som beskjeden og lokal... [Den er] ikke av en slik karakter eller omgang at han oppfattes som en trussel av iranske myndigheter.

Fra UNES brev med endelig avslag, 28. oktober

Kamils advokat Arild Humlen skriver i en epost til NRK at Utlendingsnemndas (UNE) vedtak preges av dårlig utvist skjønn og uriktig lovanvendelse, og påpeker dette i sitt brev til UNE.

Jeg ber om en ny vurdering av forfølgelsesfaren og da særlig med vakt på klagerens svært offensive internettaktivitet, knyttet til hans KDP-aktivitet og medlemskap, samt hans omtale av ateisme og islamkritikk i meget stort omfang på Facebook og gjennom kommunikasjon på andre sosiale plattformer, både i Norge og direkte med en større gruppe iranske borgere i Iran, først og fremst på hans hjemsted, skriver Humlen.

Innlysende at han bør få være i Norge

Facebook-gruppe Kamil

Aksjoner i sosiale medier har gjort det enda klarere at Kamil vil være i fare i Iran, mener hans advokat.

Foto: Skjermdump Facebook

Advokaten mener det er åpenbart at Gedroun er kvalifisert for beskyttelse som flyktning i Norge, ut fra Utlendingsloven. §28 slår fast at en utlending som har en velbegrunnet frykt for forfølgelse blant annet på grunn av religion, nasjonalitet, medlemskap i en spesiell sosial gruppe eller på grunn av politisk oppfatning.

Spesielt etter at en Facebook-kampanje til støtte for Kamil, og at en av landets ledende bloggere, Sophie Elise, begynte å tale hans sak, så har dette poenget blitt viktig, mener Humlen. Kampanjen har nådd nesten halvannen million nettbrukere i Norge. Og Iran har spesialisert Cyber Unit, eller en etterretningsenhet som etterforsker og overvåker opposisjonelle.

Iran både kan og vil kartlegge og forfølge dissidenter, slår advokaten fast i sitt brev - og han viser også til at UNE tidligere har innvilget opphold i Norge i det Humlen mener er en sak med klare likhetstrekk til Kamil Gebrouns sak.

Gedroun selv er ikke i Fredrikstad i dag, opplyser han til NRK i en tekstmelding.