NRK Meny
Normal

Svensk skjærgård full av historie

NRK Østfolds «käcka glada glossar» har igjen lagt ut på tur på Sveriges vestkyst.

Käcka glada gossar reser til Käringön.

Foto/redigering: Tomas Berger.

Den svenske vestkysten var norsk nesten helt ned til Göteborg fram til Roskildefreden 26. februar 1658. Her er skjærgården er like vakker, selv om den nå er svensk, og full av historie om både små og store steder.

I år kjører glada glossar mye båt for å komme seg ut til noen av perlene som innbyr til besøk. Første stopp er Käringön:

Skal en bli nevnt i historiebøkene bør en jo enten være despot, kunstner eller filosof. Det lille øysamfunnet Käringön i Bohuslän har vært befolket av folk som har satt sine spor. Og resultatet ser vi den dag i dag. For kirken står der, selv om det ikke er fullt så mye aktivitet nå som da August Simson rådde grunnen:

Se bilder fra Käringön:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Må fjerne gjerde i 100-metersonen

    En hytteeier har fått frist ut året til å fjerne et strømførende gjerde ved Femsjøen i Halden, hvis dagbøter skal unngås. Halden kommune mener gjerdet hindrer retten til fri ferdsel, og bryter byggeforbudet i strandsonen.

  • Strømmen tilbake hos de fleste

    Ifølge Hafslund har alle bortsett fra fem husstander på Henstad fått strømmen tilbake, etter bruddet i Askim i morges. Strømmen gikk mellom klokka halv fire og fem i morges. Det var andre gang på kort tid strømmen blir borte i området, hele Trøgstad og deler av Askim var strømløse lørdag morgen.