Julemat kan være farlig for hunder

Vær forsiktig med å la de firbeinte forsyne seg fra kakefatet eller julematen.

Hund med genser

Mange hunder er glad i sjokolade, småkaker, nøtter og rosiner, men det kan være skadelig for dem. Særlig små hunder kan få problemer.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Julen er en fin tid for den matglade. For oss mennesker er julen full av godterier og god mat.

- Kan være helseskadelig for hunder

Men for hundene våre kan høytiden være direkte helseskadelig - nettopp på grunn av maten, kakene og søtsakene.

– Det stemmer. Julen er jo full av fristelser både for to- og firbeinte, men sjokolade, druer, rosiner og nøtter og ikke minst fet julemat kan føre til både diaré og oppkast og andre milde ting, men kan også være ganske skadelig for hundene, forteller Mai-Gret Jacobsen ved Moss Dyreklinikk.

Les også: Kokebok for firbente feinschmeckere

Les også: Dyre vaner for hundeganer

Hun opplyser at det finnes stoffer i sjokolade som hunder ikke klarer å skille ut og som samler seg opp over tid.

– Dette kan rett og slett være giftig for hunder, og jo mørkere sjokoladen er og jo mindre hunden er, jo farligere er det, sier Jacobsen.

– Hunden kan dø

Og det kan virkelig være fare på ferde for hundene.

– De kan få kramper, mage- og tarmbesvær, og det kan gå utover hjerterytme, pustefrekvens. De kan få kramper rett og slett, og de kan faktisk dø av det. Så hvis ulykken først er ute, anbefaler man jo å ta kontakt med veterinær. Hvis hunden har tatt til seg sjokolade utilsiktet, kan veterinæren hjelpe til med å regne ut doser og finne ut om det er giftig for hunden - og eventuelt gi hunden brekningsmiddel, sier Jacobsen.

Les også: Møkk i hundematen

Les også: Møkk i hundematen

Det kan være skummelt om en liten hund har fått i seg for mye sjokolade, men også druer og rosiner kan være farlige.

– Druer og rosiner kan gi nyresvikt hos hund. Det fant man ut fordi man i England ga Christmas pudding til hundene sine, og da kom det inn noen hunder med nyresvikt i etterkant, forteller veterinæren fra Moss.

Fet julemat bør hundene også bare få i små mengder.

– Ikke la hundene få mye ribbe og fet julemat på julaften. Det ender som oftest med diaré og i verste tilfelle med alvorligere ting, som bukspyttkjertelproblematikk, forteller Jacobsen.

Les også: Slutt på hundebæsj og bjeffing

Les også: Hund som passer for meg?

– Vær sammen med hunden på nyttårsaften

Hun har også råd for hvordan hundeeiere kan gjøre nyttårsaften til en mindre traumatisk opplevelse for hundene.

- Har du en hund som du ser reagerer på smellene fra fyrverkeri, eller du vet at den er redd, vil jeg først og fremst si at det er viktig å være sammen med hunden. Ikke gå ut. Vær inne med hunden. Sett på litt musikk, og la hunden legge seg på et sted hvor den føler seg trygg, for eksmpel på badet, sier Jacobsen.

Men om hunden virkelig er plaget, finnes det hjelp å få fra veterinær.

- Det finnes noe som heter DAP. Det er feromoner som faktisk fungerer veldig bra på hunder. Det er tale om stoffer som etterligner stoffene tispen skiller ut i hvalpekassen og virker stressdempende på hunder. Ellers finnes også angstdempende medisiner for hunder. Begge deler kan man få tak i ved å kontakte veterinær, sier Jacobsen.

Les også: Båndtvang hele året

Les også: Kan nekte folk mer enn tre hunder

Les også: Slipper å gå i bånd