NRK Meny
Normal

Jubler for ny biodrift

Planene om ny biodieselproduksjon i Fredrikstad er det bare å rope hurra for, sier miljøstiftelsen ZERO.

Uniol

TANKENE SKAL FYLLES IGJEN: Både partiet Venstre og miljøstiftelsen ZERO roper hurra for de nye planene på biodieselanlegget i Fredrikstad.

Foto: NRK

Det svenske kjemi-konsernet Perstorp kunngjorde i går at de kjøper konkursboet etter North Sea Biodiesel på Øra, og tar sikte på å få i gang produksjon av biodrivstoff i løpet av høsten eller nyåret. Nye drivstoffavgifter trer i kraft første oktober, så denne etableringen skjer i rett tid, sier fagansvarlige Kåre Gunnar Fløystad i ZERO. .

– Dette er svært bra. Det viser at de endringene man har gjort på avgiftssiden i Norge skaper fremtidstro og gir investeringer, sier Fløystad.

– Viser at avgiftene virker

Det grønne skiftet er i gang, mener partiet Venstre. Partiet var i fjor høst en pådriver for å få avgiftskutt på biodrivstoff inn i statsbudsjettet, noe som trer i kraft første oktober. Nå ser vi at dette virker, sier Ola Elvestuen, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen (V) mener at biodieselsatsingen er tvingende nødvendig for at Norge skal nå utslippskuttene som skal være på plass innen 2030.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Samtidig økes også innblandingen av biodiesel i vanlig diesel, sier Elvestuen.

– Det er for å gjøre biodiesel konkurransedyktig, slik at vi får opp et alternativ til de fossile drivstoffene.

Høye ambisjoner forplikter

– Vi skal gjennom en stor endring i transportsektoren de neste 15–20 årene, vi skal sammen med EU redusere klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030. Hoveddelen av det må tas innen transport. Altså må personbiltrafikken må så godt som gi nullutslipp innen 2025, og tungtransporten fossilfri 2030. Da er biodiesel et sentralt drivstoff for å få det til, sier Elvestuen.

Kåre Gunnar Fløystad

- Dette er det bare å rope hurra for, sier Kåre Gunnar Fløystad i ZERO.

Foto: Zero

I ZERO er de opptatt av at dagens avgiftsfritak blir stående, og at Øra-anleggets nye eiere har tatt skrittet inn i nabolandet.

– Perstorp er et spennende selskap innenfor kjemi generelt sett, sier Fløystad, at en så tung aktør ser Norge som aktuelt kan man jo ikke annet enn å rope hurra for.

– Vi tror dette bare er den første investeringen i økt biodrivstoffproduksjon i Norge. Det er viktig framover at rammevilkårenes trygges, at avgiftsfritaket for biodrivstoff fortsetter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nyheter fra Østfold

  • Fra tog til arrest

    En mann er satt i fyllearresten i Halden etter at han hadde opptrådt aggressivt på toget. Han var heller ikke i stand til å ta vare på seg selv, melder politiet.