Jøtulansatte skal søvntestes

– Til å begynne med glisa vi vel litt alle sammen. Fredrik Ileby mekaniker på Jøtul skal sammen med et trettitalls kolleger hos ovnsprodusenten søvntestes.

Snorking - illustrasjonsbilde

Illustrasjonsfoto

Foto: Rune Petter Ness / Scanpix

Fredrik Ileby

Fredrik Ileby skal la seg teste

– Jeg ble vel litt nysgjerrig. Jeg vet ikke så mye ennå, men på informasjonsmøtet ble det en diskusjon om søvn, og da fikk jeg lyst til å være med videre og se hva som kommer ut av det.

Søvnapné

Han og de andre som ville være med skal sove en natt med et apparat festet rundt livet, et kateter i nesa som måler luftstrømmen og et pulsoksimeter rundt fingeren som viser hvordan metningen og pulsen er.

– En ting er å måle hvor lenge man sover, en annen ting er å se på hvordan vi sover

Anders Dyrbing

Apné betyr pustestopp. Obstruktiv søvnapné har du når noe blokkerer luftveiene og gjør at du slutter å puste, eller puster redusert i over 10 sekunder, flere ganger i timen mens du sover.

– En ting er å måle hvor lenge man sover, en annen ting er å se på hvordan vi sover, sier fagsjef ved søvnklinikken Somni i Fredrikstad, Anders Dyrbing.

Han tok kontakt med Jøtul om et pilotprosjekt hvor de ansatte tilbys søvnutredning. Prosjektet er også støttet av NAV i Fredrikstad.

– Man antar at 1 av 7 til 1 av seks nordmenn har en eller annen form for søvnproblemer. Søvnapné er en av de største gruppene.

Folkehelseproblem

– Risikoen for å dø i en gitt periode er dobbelt så stor for mennesker med søvnapné. Det er også risikoen for å bli uføretrygdet.

Professor Børge Sivertsen

Professor Børge Sivertsen ved folkehelsa sier de anslår at rundt ti prosent av nordmenn lider av søvnløshet. Og omtrent fem prosent av søvnapné. Han viser til en australsk studie som fant at mellom ett og to prosent av bruttonasjonalprodukt går tapt på grunn av lidelsen der.

– Problemet er ikke nødvendigvis at folk ikke kommer seg på jobb, men at de er mindre produktive.

Han sier søvnapné også gir en stor belastning på hjerte, og fører til hjerte- og karsykdommer.

– Risikoen for å dø i en gitt periode er dobbelt så stor for mennesker med søvnapné. Det er også risikoen for å bli uføretrygdet.

Han sier pustestopp mens vi sover gir en stor belastning på hjerte, og har en direkte sammenheng med hjerte- og karsykdommer. Hjerte- og karsykdommer hos mennesker med søvnapné er blant de vanligste dødsårsakene i Norge, ifølge Wikipedia.

Høyt sykefravær

Janne Rosli Lindström

Personalsjef Janne Rosli Lindström håper bedre søvn kan redusere sykefraværet

Jøtul sliter med høyt sykefravær. Personalsjef Janne Rosli Lindström sier det var naturlig å si ja, da Somniklinikken i Fredrikstad ville ha dem med på et søvnprosjekt.

– Vi ønsker å fokusere på de ansattes helse. Dette er ett element i arbeidet med å redusere sykefraværet.

Fredrik Ileby vet ikke om han sover dårlig.

-Det kan hende, og det er jo grunnen til at jeg meldte meg på testen. De nevnte snorking under foredraget, og det vet jeg at jeg noen ganger gjør.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: