Jostein Hasselgård: A Few Words

Jostein Hasselgårds «A Few Words» er Østfoldalbumet denne uken.

Jostein Hasselgård

Mange husker han fra Eurovision Song Contest. Jostein Hasselgård fra Fredrikstad er fortsatt aktiv musiker, nå i vokalgruppa Pust.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Fredrikstad-artisten ble først kjent for det norske publikummet gjennom sangen «I'm not afraid to move on» i Eurovision Song Contest i 2003. Etter å ha gått helt til topps i den norske finalen, endte Hasselgård på fjerdeplass i den internasjonale finalen i Riga i Latvia.

Med balladen smeltet han mange pikehjerter over hele kontinentet.

– Det var mange som stemte på sangen, så det må jo ha vært et eller annet, smiler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NRKs reportasje om Jostein Hasselgårds opptreden i Melodi Grand Prix i Riga i 2003.

Se NRK Østfolds reportasje fra Jostein Hasselgårds tur til Riga i 2003. Reporter Magnus Brenna-Lund.

I grenseland

Sangen fikk han tilbud om å synge etter at noen hørte Hasselgård under en eksamenskonsert.

– Jeg tenkte dette blir en fin lørdagskveld og en god erfaring å ta med videre. Jeg hadde jo ikke den minste idé om at jeg skulle vinne.

Og var heller ikke særlig opptatt av hva dette ville bety for karrieren hans.

– Der og da var jeg veldig tydelig overfor meg selv at det ikke betydde så veldig mye. Eller som jeg sa til VG: «Det her betyr ikke en dritt». Da var jeg midt i et jazz-studie, så jeg var nesten forpliktet til å holde min sti ren. Jeg tenkte at dette var helt i ytterkant av hva jeg kunne drive med, sier han.

Hør intervjuet med Jostein Hasselgård her:

Elsker akkorder

For det er jazzen og ikke minst fete akkorder som er hjertebarnet til østfoldingen. Noe som preger debut-albumet "A Few Words".

– Det er veldig spennende å se hvor mange omveier og vendinger en kan gå i en låt. Det fins så mange muligheter i en og samme låt.

Men underveis i innspillingen av albumet kom det innspill fra sidelinjen.

– Jeg hadde en produsent på plata som passet på at det ikke ble så mange akkorder som jeg i utgangspunktet ville ha med, sier han.

Hør Jostein Hasselgård om dagens artistliv:

Tenor i Pust

Det ble med det ene albumet som soloartist. Men Hasselgård har på ingen måte gitt opp musikk-karrieren. Nå er han aktiv som tenor i vokalgruppa Pust, som ga ut sin fjerde CD i fjor høst.

– Det har vært en reise fra å karre oss opp fra en pøl av surhet og dårlig timing til å bli en vokalgruppe som står på egne bein og gjør 70-80 konserter i året. Og det er så gøy. Her er det seks stemmer som skal fylle hele lydbildet, sier tenoren.

Denne uka blir det imidlertid solo-artisten Jostein Hasselgård som vi blir bedre kjent med i Etter to - før fem på NRK P1.

Utvalgte fra A Few Words:

A Few Words: Budskapet i låta er om en fyr som er helt ålreit når han har motgang. Men når han har medgang, kommer drittsekken fram.

Glamour golden me: Albumets lengste låt, nesten seks minutter lang. Den handler om en fyr som er veldig høy på seg sjøl.

Angel´s Lullaby: Dette er en av låtene jeg liker best selv fra plata, både på grunn av melodien, akkordene og temaet som teksten er bygd på. For meg er det en trøstesang.

Mystery: Dette var en tekst som egentlig handlet om meg. Jeg var veldig selvkritisk på den tiden og lette etter alle de negative tingene ved meg selv. Blant annet at jeg først kunne være varm - og så kald.

Someone like me: Denne teksten er en ganske god beskrivelse på hvordan jeg ofte føler meg. Alltid for sent ute og har vanskelig for å bestemme meg for å hva jeg skal ha på brødskiva.