NRK Meny
Normal

Saftig rød krise på Østlandet

Jordbærprodusentene på Østlandet klarer i øyeblikket bare å levere 60 prosent av det markedet etterspør.

Jordbær.

I de 40 årene jeg har holdt på med jordbær har jeg aldri vært borti lignende, sier jordbærbonde Harald Wold i Råde til NRK.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Når fellesferien nå er i gang er etterspørselen større enn noengang, men jordbærprodusentene klarer ikke å levere nok bær til selgerne.

Hør radiosak: Jordbærkrise på Østlandet

Klikk her for å se alle variantene av jordbær østlendinger nå risikerer å gå glipp av

Ikke vært lignende på 40 år

Harald Wold i Jordbærbua i Råde i Østfold, har solgt jordbær i en årrekke, og har aldri opplevd liknende.

- Jeg regner med at vi her i Østfold ikke har mer bær igjen når denne uka er omme. Og situasjonen er akkurat den samme rundt hele Oslofjorden, sier en fortvilet Wold.

- Da er det produsentene nord for Oslofjorden som må dekke inn dette, og de har ikke kommet igang enda. I de 40 årene jeg har holdt på med jordbær har jeg aldri vært borti lignende, sier Wold til NRK.

Prisene til himmels

Og ikke nok med at det kan bli vanskelig å få tak i jordbær. Wold tror jordbærprisen, som allerede er ganske så høy, bare vil fortsette å stige.

- Nå tror jeg prisene bare kommer til å fortsette og stige bratt oppover. I beste fall kan det flate litt ut hvis det blir pent vær. Men jeg tror prisen i nærmeste fremtid vil fortsette rett oppover, sier Wold.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Har solgt mange billetter

    Fra midnatt og frem til klokken ti var det solgt 2100 billetter til Sarpsborg 08s kamp mot israelske Maccabi Tel Aviv som spilles torsdag neste uke. Ifølge salgssjef for privatmarkedet i 08, Alexander Klaussen, er dette langt flere solgte billetter en normalt.

  • Skogsvei fylt opp igjen

    En grunneier i Onsøy i Fredrikstad har nok en gang fått pålegg om å rygge en turvei i et populært naturområde som er fylt opp med kvist og trær, skriver Fredriksstad Blad. Forrige gang det skjedde, ryddet grunneieren opp før han ble ilagt dagbøter. Det er et brudd på Friluftsloven å hindre ferdsel på turveien.