NRK Meny
Normal

Jobbe på vårens fridager? Dette bør du vite

På våren står fridagene i kø, men er du en av dem som må jobbe, kan det være lurt å sjekke hva du har krav på.

Sykepleiere

Ikke alle får glede seg over vårens helligdager. Blant annet i helsevesenet er mange nødt til å jobbe mens andre får fri.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Nå er det mange som gnir seg i hendene over alle fridagene som venter i mai. Men jobber du i helsevesenet, på restaurant eller i en annen turnusjobb, er det en god sjanse for at du må jobbe på minst en av de røde dagene.

Da kan det være lurt å vite hva du får for å jobbe mens alle andre har fri.

Bedre betalt

Torgeir A. Bjørnland i Infotjenester

Juridisk rådgiver Torgeir A. Bjørnland forteller at hvor mye du får i tillegg avhenger av hva slags arbeidsavtale du har.

Foto: Infotjenester

Ifølge loven er det faktisk bare 1. mai og 17. mai man får et tillegg for å jobbe.

– Påslaget skal være mist 50 prosent på disse dagene. Men nå er det del hundre tusen nordmenn som jobber på slike dager, og et stort flertall av dem er ordnet via tariffavtaler eller andre avtaler i bedriften, sier juridisk rådgiver i Infotjenester, Torgeir A. Bjørnland.

Disse avtalene sikrer at vi får bedre betalt, også på de andre helligdagene. For eksempel får statsansatte et tillegg på 100 prosent når de jobber på helligdager.

– Den lønnen du har krav på følger arbeidsavtalen du har, eller tariffavtalen hvis bedriften er tariffbundet. Har man ikke noe avtale om tillegg, kan man heller ikke fremme krav om det.

Ikke rett på lønn

Kokker og servitør på restaurant

De fleste restauranter holder åpent på helligdagene. Om du skal jobbe kan det være lurt å sjekke hva slags arbeidsavtale du har.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Enten du er nødt til å jobbe eller vurderer å ta en ekstravakt for å tjene litt ekstra, kan det derfor være lurt å sjekke ut hva slags avtale du har med din arbeidsgiver.

Grete Kvernå, hovedtillitsvalgt i fagforbundet i Fredrikstad, forteller for eksempel at alle som jobber innenfor kommunen har krav på 133,33 prosent tillegg når de jobber på helligdager.

– Det gjelder bare helligdagene, altså ikke på søndager. Men helligdager som faller på søndager, som første pinsedag og 17. mai i år, får de tillegget på 133,33 prosent.

Dessuten kan det være lurt å være klar over at man ikke har rett til å få betalt på helligdagene om man har fri. Det er kun 1. mai og 17. mai at bedriften må lønne sine ansatte selv om de holder stengt.

Resten av helligdagene avhenger av om man har tariffavtale eller annen avtale i bedriften.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55!

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».