NRK Meny
Normal

Jerv vandret fra Marker til Oppland

Jerven som var innom Østfold for to år siden var den samme som ble felt i Oppland i fjor. Det viser DNA-prøver Rovdata har fått analysert. Beregninger viser at dyret har vandret en strekning på 47 mil i luftlinje.

Jerv i Østfold

Jerven ble fanget opp av et viltkamera da den var innom Østfold vinteren for to år siden.

Foto: Roy Bråthen

Det er sjeldent at jerv blir registrert i Østfold, men i mars 2013 ble en tispe registrert i Rødenes i Marker. Der ble den blant annet fanget opp av et viltkamera.

Den 3. mai i fjor ble en tispe felt i Oppland. DNA-analyser som Rovdata har gjennomført viser at det var det samme dyret, melder Rovdata.

Jervetispa har fått betegnelsen «Ind3559» av Rovdata. Rovdata samler data og bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge. Det er en selvstendig enhet i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

La turen om Dalarna

Forskerne har samlet inn prøver på ekskrementer funnet i Dalarna i Sverige og i Rendalen i Hedmark.

Vevsprøver fra jerven som ble felt i mai er blitt DNA-analysert, og de bekrefter at det er det samme dyret.

Rovdata har bruker overvåkningsdata fra Norge og Sverige og kartlagt at jerven har vandret en strekning som er 47 mil i luftlinje fra den ble registrert i Rødenes i 2013 til den ble felt i fjor.

Fra Tana til Skjåk

Det er en liten strekning i forhold til jerven som ble registrert i Tana i Finnmark i mai 2013. Det samme dyret ble registrert i Skjåk i Oppland og Luster i Sogn og Fjordane i fjor vinter. Hannjerven må ha vandret minst 125 mil.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stanset bil på E6

    En bil har stanset på E6, ved Sonsveikrysset på Kambo, i retning mot Oslo. Høyre felt er stengt for bilberging.

  • Letter etter navngitt person

    Politiet har en navngitt person i søkelyset etter nattens knivstikking i Nordbergveien, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Knivstikkingen av en 69 år gammel kvinne etterforskes som et drapsforsøk.