NRK Meny
Normal

Jernbanen kan stoppe utbygging i Halden

Jernbaneverket vil båndlegge store områder i Halden. Det kan berøre planer om utbygging i flere områder i sentrum hvor kommunen har investert mange millioner kroner.

Jernbanebru over Tista i Halden

Planene for dobbeltspor til Halden skaper usikkerhet i byen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Thor Edquist (H)

Ordfører Thor Edquist ønsker en avklaring.

Foto: Rainer Prang/NRK

Planene for nytt dobbeltspor til Halden er så usikre at Jernbaneverket ønsker å båndlegge store områder for framtidige behov.

Ordfører Thor Edquist er glad byen skal få dobbeltspor, men ikke for usikkerheten det nå skaper.

– Når man legger beslag på halve byen i så mange år, hadde jeg håpet at man kunne tegnet og gjort ferdig Halden sentrum raskere, slik at vi kan utvikle byen vår.

Båndlegger områder

Innspillet fra Jernbaneverket kommer i forbindelse med sentrumsplanen for Halden. Jernbaneverket vil ikke tillate utbygging på områdene Mølen og Jernbanetomta.

– Vi legger inn innsigelser og båndlegger det som i dag er til jernbaneformål. Vi vil at det skal opprettholdes, sier Sjur Helseth, avdelingsdirektør for strategi og samfunn i Jernbaneverket.

De har også bedt om at utbygging på Tyska utsettes. Her har Halden kommune godkjent utbygging, og planene er å starte i 2015.

– Det er gjort store investeringer i Halden både i bro og vei. Sånn som det ser ut nå kan det ryke, sier ordfører Thor Edquist.

Les også: – Gambler med innbyggernes penger

Brev til Jernbaneverket

Halden kommune har sendt brev til Jernbaneverket for å få avklart hva en anmodning innebærer.

– Om det venter noe annet hvis vi ikke tar den til følge, sier Edquist.

Helseth sier de ber kommunen om å sikre arealreserver gjennom hensynssoner.

– De reguleringsplanene som er vedtatt kan selvfølgelig gjennomføres, men det ligger i det også at det er et usikkerhetsrom på hvordan jernbaneløsningen vil se ut i Halden og at man kanskje må reversere i etterkant.

- Miljøet utraderes av utbyggingen

Havneområdet Mølen, Halden

Jernbaneverket vil ikke tillate utbygging blant annet på Mølen.

Foto: Rainer Prang / NRK

.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Høynet beredskap før NATO-øvelse

    Politiet øker nå beredskapen foran høstens store NATO-øvelse, melder NTB. Borg havn i Fredrikstad skal være hovedhavn for militært materiell under øvelsen. Det betyr at det vil bli betydelig aktivitet i Østfold.

  • Ni forelegg for fart

    Ni bilister må punge ut etter å ha kjørt for fort i Stasjonsveien – fylkesvei 118 – i Skjeberg i dag. Det er 50 km/t på denne strekningen. Den som kjørte fortest holdt 74 km/t, melder politiet.