NRK Meny
Normal

Jernbanen kan stoppe utbygging i Halden

Jernbaneverket vil båndlegge store områder i Halden. Det kan berøre planer om utbygging i flere områder i sentrum hvor kommunen har investert mange millioner kroner.

Jernbanebru over Tista i Halden

Planene for dobbeltspor til Halden skaper usikkerhet i byen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Thor Edquist (H)

Ordfører Thor Edquist ønsker en avklaring.

Foto: Rainer Prang/NRK

Planene for nytt dobbeltspor til Halden er så usikre at Jernbaneverket ønsker å båndlegge store områder for framtidige behov.

Ordfører Thor Edquist er glad byen skal få dobbeltspor, men ikke for usikkerheten det nå skaper.

– Når man legger beslag på halve byen i så mange år, hadde jeg håpet at man kunne tegnet og gjort ferdig Halden sentrum raskere, slik at vi kan utvikle byen vår.

Båndlegger områder

Innspillet fra Jernbaneverket kommer i forbindelse med sentrumsplanen for Halden. Jernbaneverket vil ikke tillate utbygging på områdene Mølen og Jernbanetomta.

– Vi legger inn innsigelser og båndlegger det som i dag er til jernbaneformål. Vi vil at det skal opprettholdes, sier Sjur Helseth, avdelingsdirektør for strategi og samfunn i Jernbaneverket.

De har også bedt om at utbygging på Tyska utsettes. Her har Halden kommune godkjent utbygging, og planene er å starte i 2015.

– Det er gjort store investeringer i Halden både i bro og vei. Sånn som det ser ut nå kan det ryke, sier ordfører Thor Edquist.

Les også: – Gambler med innbyggernes penger

Brev til Jernbaneverket

Halden kommune har sendt brev til Jernbaneverket for å få avklart hva en anmodning innebærer.

– Om det venter noe annet hvis vi ikke tar den til følge, sier Edquist.

Helseth sier de ber kommunen om å sikre arealreserver gjennom hensynssoner.

– De reguleringsplanene som er vedtatt kan selvfølgelig gjennomføres, men det ligger i det også at det er et usikkerhetsrom på hvordan jernbaneløsningen vil se ut i Halden og at man kanskje må reversere i etterkant.

- Miljøet utraderes av utbyggingen

Havneområdet Mølen, Halden

Jernbaneverket vil ikke tillate utbygging blant annet på Mølen.

Foto: Rainer Prang / NRK

.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Havnelager nominert til pris

    Borg havns lager 12 på Øra i Fredrikstad er en av tre bygg som er nominert til årets trebyggeri. Det er foreningene, Treteknisk og TreFokus og Byggeindustrien som står bak prisen som skal kåres 12 mars, skriver Bygg.no.

  • Norge vant etter sudden

    Norge slo Slovenia 2–1 etter overtidsspill, og er derfor klar for kvartfinalen i OL. Sarpingen Tommy Kristiansen sørget for at det ble overtid med sin 1–1 skåring. Alexander Bonsaksen avgjorde til slutt kampen. I kvartfinalen møter Norge OUR.