NRK Meny
Normal

Blunck og Schanke sammen igjen på scenen i Moss

Hvorfor Jeppe drikker har vi lurt på siden Ludvig Holbergs komedie ble spilt på scenen første gang. Nå kan vi lure på det nok en gang når Jeppe settes opp i musikalske former i Moss. I hovedrollene er eks-paret Øyvind Blunck og Guri Schanke.

Øivind Blunck i Jeppe på Bjerget

Øivind Blunck spiller Jeppe. På scenen står også eks-kona Guri Schanke.

Foto: May B Langhelle

Lørdag er det klart for premiere på musikalen «Jeppe på Bjerget» på Parkteatret i Moss.

Hovedrollene fylles av Øivind Blunck som Jeppe og Guri Schanke som mor Nille i den kjente og kjære historien av Ludvig Holberg.

Evig historie

Guri Schanke i Jeppe på Bjerget

Guri Schanke spiller mor Nille.

Foto: Jeppe på Bjerget

Historien om Jeppe som drikker og våkner opp i baronens seng er nesten 300 år gammel, men fortsatt relevant, mener Blunck.

– Jeg tror at vi føler med Jeppe på samme måte som de gjorde før. Norge er fortsatt et bondesamfunn, bortsett fra at det er helt andre drikkevaner blant bøndene. De startet jo tidlig om morgenen for å få varmen i kroppen. Men dette handler om den menneskelige tragedien samtidig som at det er et festlig stykke, sier han.

Og den evige historien om en som drømmer om noe større mens han er nede i rennesteinen treffer mange.

– Jeg snakket med en som jobber med rus og folk som virkelig sliter som hadde vært og sett på. Hun ble veldig grepet av det og kjente veldig på dobbeltheten i den veldig humoren, men likevel det som er litt sårt og vondt som også treffer det hvis du kjenner etter, sier Schanke.

Sammen på scenen

Ludvig Holberg

Historien om Jeppe er skrevet av Ludvig Holberg for nesten 300 år siden, men spilles fortsatt.

Foto: SCANPIX

I 2008 gikk paret Øivind Blunck og Guri Schanke fra hverandre etter å ha vært sammen i 25 år.

Når står de sammen på scenen, uten at det er noe problem.

– Som alltid når man har en rolle går man inn og jobber for å lære tekst. Man er til stede der man er, så det blir ikke så mye at man tenker på det. Det er mer at man går inn i en rolle som man skal prøve å gjøre så bra som mulig. Det er det som er fokus, sier Schanke.

Blunck spilte i «Jeppe på Bjerget» første gang i 1977. Siden det har han hatt mange forskjellige roller, men rollen som Jeppe er helt spesiell.

– Det å få lov til å spille Jeppe er en fjær i hatten for alle gamle gode skuespillere. Så for meg er det et slags høydepunkt, sier han.

– Jeg har blitt veldig glad i å spille Jeppe og har blitt veldig glad i han, sier han videre.

Nå gleder de seg premieren i Moss.

– Det er et fint teater. Du får veldig god kontakt med publikum her. Det er litt som man gjorde de i gamle dager før kulturhusene kom med flatt scenegulv. Så det er veldig bra å spille her, sier Blunck.

– Her får vi kjørt oss

Drømmer for Norge

Atle Jensen og Pål Jensen sier de får kjørt seg i stykket.

Foto: Merete Kildahl

På scenen står også revyartistene Pål Nilsen og Atle Jensen fra Fredrikstad. De lar seg imponere av Jeppe.

– Det er veldig morsomt å spille spesielt med Øyvind. Guri er også fantastisk, men Øyvind er en utrolig flink fyr. Han overrasker meg hver eneste dag. Han tar jeg av meg hatten for, sier Atle.

For dem er uvant å stå på scenen i en musikal.

– Det er sang og dans. Her får vi kjørt oss, sier Pål.

– Det kan du si. Vi er vant til å bare stå oss to og det er ikke mange trinn vi har hatt opp gjennom. Nå må vi virkelig legge oss i selen, legger Atle til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for ulovlig gevær


    En mann i slutten av 50-årene er dømt til fengsel i 16 dager, etter at politiet fant et salonggevær med avsaget løp hjemme hos mannen i fjor sommer. Politiet rykket ut til boligen i Fredrikstad, etter melding om at det ble truet med kniv der. Mannen erkjente ikke straffskyld da saken var var oppe for tingretten. Retten kom likevel fram til at mannen oppbevarte våpen uten tillatelse.