NRK Meny
Normal

Jakter på menneskesmuglere

Nå skal det bli vanskeligere å komme ulovlig inn i Norge.

Jakten på menneskesmuglere er i gang.
Foto: Camilla Næss / NRK

30 nye stillinger skal gjøre politiet mer effektivt i kampen mot grensekriminalitet.

Allerede i gang

ID-løse asylsøkere og menneskesmugling-saker har beslaglagt mye ressurser hos Østfold-politiet, men nå skal kampen trappes opp.

Flere kontroller og et tettere samarbeid med Politiets utlendingsenhet blir avgjørende.

Politistasjonssjef i Halden, Roger Johannesen, sier de første allerede er i arbeid.

– Det er veldig positivt. Nå trenger vi ikke lenger sende ID-løse asylsøkere til Oslo med en adresse i hånda. Nå kan vi sørge for at de blir skikkelig registrert og overlevert Politiets utlendingsenhet, sier Johannesen til NRK.no.

Kontroller og tips

Tre politibetjenter er allerede i gang med arbeidet, men flere vil komme til etterhvert. Tilsammen 30 stillinger skal besettes.

Én av de tre første, Turid Kollerød, forteller at mye vil dreie seg om kontroll-virksomhet. Ofte i samarbeid med tollvesenet.

Men hun vil ikke avsløre alle «knepene» de skal bruke.

– Hovedjobben vår blir å avdekke brudd på utlendingsloven. Stikk-kontroller og oppfølging av tips blir noen av virkemidlene, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil verne dam ved utbyggingsområde

    Sorgenfridammen i Fredrikstad bør vernes fordi det er obsert så mange og sjeldne fuglearter der, mener Miljøpartiet de Grønne i byen. Gruppeleder Henning Aall sier de ikke vil endre utbyggingsplanene for området, men mener dammen og et sivbelte rundt må vernes.