NRK Meny
Normal

Nytt ja til vindmøller i Marker

E.On skal få bygge vindkraftverk på Høgås og Joarknatten i Marker. Det fastholder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Vindmøllepark

NVE fastholder at det kan bygges vindkraftverk i Marker kommune. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Like før jul bestemte NVE at E.On skal få konsesjon til å bygge vindkraftverk i Marker. Vedtaket fra desember førte til en rekke klager.

Både Marker kommune, nabokommunen Årjäng i Sverige og en rekke privatpersoner og friluftsorganisasjoner har klaget på at E.On skal få bygge vinkdraftverk på Høgås og Joarknatten.

Nå er klagebehandlingen i direktoratet avsluttet, og klagene har ikke ført fram. Marker-ordfører Kjersti Nythe Nilsen er skuffet, men ikke motløs:

Er ikke overrasket

– Jeg er nok ikke overrasket, jeg var forberedt dette resultatet. De har vært standhaftige på slike ting, så jeg har vært litt innstilt på at de kunne opprettholde det. Men jeg regner med at det går til Olje- og Energidepartementet, og da er jo det siste instans. Så får vi håpe da, at de ser på de klagene som er lagt inn, sier Nythe Nilsen til NRK Østfold.

NVE har mottatt 27 klager, mange av dem med til dels likt innhold: Bekymring for naturområdene som blir ødelagt, for fuglearter og flaggermus i området, og ikke minst, folks bekymring for støy fra turbinene.

Frykter for livskvaliteten

– Det går jo på dette med bo-kvalitet, verdien på hus, på natur, det er mye som ligger til grunn for klagene, sier Marker-ordføreren.

NVE skriver i sitt svarbrev at de konstaterer at klagerne mener NVE har fattet vedtak på sviktende og eller feil grunnlag, men at vedtaket opprettholdes.

Ordfører Nythe Nilsen håper at Olje- og Energidepartementet er mer lydhøre for innbyggernes klare nei, og ser fram til at saken endelig skal opp for departementet:

– Når vi kommer inn til departementet, da kan vi prate om lokaldemokrati og hva vi skal få lov å bestemme og hva vi ikke skal bestemme, avslutter ordføreren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: