NRK Meny
Normal

– Hjelpearbeiderne glemmer raskt egne behov

I morgen reiser Itta Helland-Hansen til Filippinene for å tilrettelegge for hjelpearbeidere fra Leger uten grenser.

Itta Hellend-Hansen

Itta Helland-Hansen reiser torsdag til Filippinene for å bidra i hjelpearbeidet etter tyfonen Haiyan.

Foto: Hilde Erlingsen/NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Itta Helland-Hansen jobber til daglig med et skoleprosjekt for Leger uten grenser om glemte humanitære kriser.

Prosjektet går ut på at ungdomsskoleelever skal spre kunnskap om de glemte krisene. På tirsdag fikk hun en telefon fra arbeidsgiveren sin.

– Jeg ble spurt om jeg kunne pakke snippesken og reise til Filippinene nå på torsdag. Det måtte jeg jo bare si ja til, sier hun.

– Lett å glemme egne behov

Helland-Hansen får som oppgave å tilrettelegge for at leger og sykepleiere skal klare å gjøre jobben sin best mulig. Blant annet ved å sørge for at hjelpearbeiderne har mat og et sted å sove.

– Arbeiderne blir veldig oppslukt i sin egen jobb, og jobber både morgen og kveld. Da er det vanskelig å huske på egne behov, og man blir sliten fryktelig fort, mener hun.

Hva vet du om det som kommer til å møte deg?

– Vi har jo alle sett bildene på TV-skjermen av hvordan det står til der nede. Men hva slags behov jeg må prøve å ordne opp i må jeg bare ta når jeg kommer dit.

Les også:

– Mange stygge kuttskader

Leger uten grenser har 159 internasjonale hjelpearbeidere på og rundt øyene Samar, Panay, Leyte og Cebu. Helland-Hansen skal først til Guiuan, men regner med å bli sendt rundt til forskjellige steder etter hvert.

– Vi gjør ganske mange viktige jobber akkurat nå. En av tingene er å bygge opp alle helsetilbudene som har blitt rasert, og i tillegg ha feltsykehus som kan sørge for et helsetilbud i mellomtiden, sier hun.

Hun understreker også viktigheten av å sørge for at innbyggerne på Filippinene får rent vann.

– Det er også viktig blant annet for å hindre spredning av sykdommer. Det er også mange stygge kuttskader, som følge av at man leter etter eiendeler i ruinene. Da må vi passe på at de ikke får stivkrampe, sier Helland-Hansen.

Sist hun var ute i felten var på denne tiden i fjor. Da var hun i Sør-Sudan. I morgen reiser hun altså til Filippinene. Og hun føler seg forberedt.

– Jeg har noe erfaring og vi vet hele tiden at vi kan bli sendt ut i felten. Det er en del av vår virkelighet, avslutter hun.

Itta Helland-Hansen skal etter planen være tilbake fra Filippinene i slutten av januar neste år.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Motstandsbevegelsen får demonstrere

  Den nordiske motstandsbevegelsen får demonstrere i Fredrikstad likevel, opplyser deres advokat Nils Nordhus.

  – Politiet har tilbudt mine klienter å demonstrere i Fredrikstad under de samme betingelsene som tidligere, men på andre datoer enn den 29. juli. Dette er oppe til vurdering hos Den nordiske motstandsbevegelsen, sier han.

  Nazi-demontrasjonstog i Falun 1. mai 2017
  Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
 • Kripos advarer mot "Snap map"

  Kripos advarer foreldre mot den nyeste Snapchat-oppdateringen, «Snap map», som gjør det mulig for andre å se hvor du befinner deg. – Generelt så vet vi at de som ønsker å utnytte barn vil oppsøke steder hvor barna er, og kanskje utgi seg for å være barn selv. Derfor er det viktig at foreldre vet om den nye funksjonen i Snapchat, og vet hvem barna har åpen profil for og ikke, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due, til Nettavisen.