Tekniske problemer da tusenvis av elever skulle levere norskeksamen

Elever over hele landet fikk problemer med å levere eksamensoppgaven på grunn av tekniske problemer hos Utdanningsdirektoratet.

Eksamen på Hafstad vidaregåande skule i Førde

Elever fra hele landet ble fredag rammet av problemer med de tekniske løsningene til Utdanningsdirektoratet. Her fra Hafstad videregående skole i Førde.

Foto: Ole André Rekkedal / NRK

– Det var kjempekjipt og førte til litt ekstra stress. Så sent på dagen har man bare lyst til å komme seg hjem, men de tekniske problemene førte til at alle måtte sitte litt lenger, sier elev Amalie Fjeldberg Gluppe ved Frederik II videregående skole i Fredrikstad.

Amalie Fjeldberg Gluppe

Amalie Fjeldberg Gluppe er en av mange eksamenselever som ble rammet av problemene til Utdanningsdirektoratet fredag ettermiddag. Hun innrømmer at hun ble litt stresset av situasjonen.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Hun er en av de rundt 74.000 elevene ved landets ungdomsskoler og videregående skoler som i dag hadde eksamen i engelsk og norsk hovedmål.

Men flere av elevene opplevde at de ikke kom inn på Utdanningsdirektoratets nettportal da de skulle levere sine besvarelser i 14-tiden.

– Det er kjedelig. Når alt skal skje elektronisk, så burde det være kapasitet til å ta imot fra hele Norge når alle har eksamen på samme dag, sier utdanningsleder Hans Aker ved Frederik II Videregående skole i Fredrikstad.

Også ved Hafstad videregående skole i Førde hadde de problemer med innleveringen, forteller pedagogisk leder Inger Karin Oppedal.

– Vi fikk melding om at systemet var nede cirka 13.50, og eksamenstiden er i utgangspunktet over klokken 14. Vi hadde da rundt 80 elever igjen som ikke hadde levert. Vi har hatt samme utfordringer som resten av landet, sier hun.

Pedagogisk leiar Hafstad vgs, Inger Karin Oppedal

Pedagogisk leder Inger Karin Oppedal ved Hafstad videregående skole.

Foto: Benedikte Grov/NRK

– Varmen har vært et større problem

Ifølge eksamenskoordinator Mari Wiken Frengstad i Utdanningsdirektoratet, er det nå mulig å levere oppgaven, men lærerne kan ikke sjekke om oppgaven er levert riktig.

– Det vil ikke få store konsekvenser, for alle vil få levert, eventuelt på minnepenn. Hvis man ikke får levert disse besvarelsene senere i løpet av dagen, så vil de bli sendt per post. Besvarelsene vil bli sendt til sensorene og vurdert på vanlig måte, sier hun til NRK.

Hans Aker ved Frederik II sier at det blir lærernes jobb å laste opp eksamensbesvarelsene til Udirs nettportal etter at elevene har levert dem på minnepinner.

Hans Aker ved Frederik II Videregående

Utdanningsleder Hans Aker ved Frederik II Videregående skole sier at elevene på skolen reagerte forskjellig på de tekniske problemene.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Elevene har nok litt forskjellige opplevelser av dette. Jeg har snakket med to elever hvor den ene syntes det var helt greit, mens den andre syntes det var litt stress. Men i dag tror jeg faktisk varmen har vært det største problemet.

– Mange har vært fortvilet

Det er ikke klart hvor mange elever som ble berørt av problemene, men eksamensdagen har vært hektisk, forteller seksjonssjef Heidi Wang Erlandsen i opplæringsavdelingen for eksamen i Østfold fylkeskommune.

– Det har vært litt av en dag. Det var problemer allerede før de startet med eksamen, men det kom seg igjen ved ti-tiden. Det gikk litt tråkt å få levert, og det er mange som har ringt og vært fortvilet. Men nå har det ordnet seg.

Elev Amalie Fjeldberg Gluppe fikk levert sin oppgave til slutt og er glad for å være ferdig.

– Eksamen gikk bra. Jeg føler at IT-gjengen gjorde alt de kunne for å hjelpe oss. Det er deilig å være ferdig nå, smiler hun.