NRK Meny
Normal

Isen tok med seg oljen i Østfold og Vestfold

I Østfold og Vestfold har isen tatt med seg oljen som drev mot land fra Godafoss.

Godafoss

Oljefylt is etter Godafoss-ulykken.

Foto: Kystverket

Svane med oljesøl

Svane med oljesøl i Moss.

Foto: Anders Winlund / NRK
Trine Strømme

Trine Strømme.

Foto: Anders Winlund / NRK
Godafoss

Godafoss.

Foto: Kystverket

Det var torsdag 17. februar at det islandske skipet Godafoss grunnstøtte på Kvernskjær i Hvaler-skjærgården.

Kystverket melder at det foreløpig er uklart om isen har drevet lenger nord i Oslofjorden, eller ut mot Skagerrak.

– Minst 500 tilsølte fugl

Samtidig rapporteres det om et nytt oljepåslag i Aust-Agder, som Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) Aust-Agder håndterer.

I Vestfold ligger det fortsatt et belte med oljefylt is fastfrosset fra Rauer mot Sandø, men håpet er at også dette vil drive til havs når isen slipper.

– Framover vil vi se an utviklingen, men vi vet med sikkerhet at noen steder vil vi måtte drive med strandrensing utover våren, sier skadestedsleder Kenneth Olsen i IUA Vestfold.

Ifølge Statens naturoppsyn har rundt 130 fugler mistet livet på grunn av oljesølet. Men 500 fugler og svaner er hittil funnet tilsølt av olje.

Antall oljeskadde måker er økende fordi de spiser av annen oljedød fugl som ikke mannskapene har fått tak i på grunn av isforholdene.

Raser mot manglende pengestøtte

Naturvernforbundet i Østfold raser over manglende pengestøtte til oljerens av fugler etter Godafoss-havariet. 500 fugler og svaner er hittil funnet tilsølt av olje og antallet stiger for hver dag.

Prosjektleder i Naturvernforbundet i Østfold, Trine Strømme, er frustrert over at ikke forbundet får midler fra staten for å gjøre ren tilsølte fugler.

– Vi har det beste utstyret og de beste folkene til å vaske fugler. Men vi har altså ingen finansiering. Dermed blir vi nødt til å jobbe under forhold som etter min mening er helt uakseptable, sier Strømme til NRK.no.

140 kubikkmeter olje pumpet ut

Oppsynet vil være på sjøen framover for å samle inn fugl. Også i Vest-Agder og i Telemark blir det nå meldt om oljeskadd fugl.

Det er pumpet opp rundt 140 kubikkmeter olje fra en av fartøyets to punkterte tanker. I den andre tanken var det inntil søndag bare pumpet ut vann.

Da Godafoss la fra kai i Fredrikstad var det 260 kubikkmeter olje i hver av tankene.

Skipet er nå på vei ut av norsk farvann og skal i dokk i Odense i Danmark tirsdag kveld.

Først da kan man med sikkerhet si hvor mye olje som har lekket ut av det islandske fartøyet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.

  • Halden med sterk sluttspurt

    Halden har scoret flere mål, og med fire minutter igjen er de nå bare tre mål bak Haslum. Kan det gå? Med tap er sesongen over for Halden, mens vinneren er klar for semifinale i NM-sluttspillet.