NRK Meny
Normal

Her er den nye folkeidretten

Før var triathlon ekstremsport. Nå har mosjonister trykket idretten til sitt bryst. Konkurranser, medlemmer og klubber har eksplodert de siste par årene.

Triathlon

KINDEREGG: Svømme, sykle, løpe. Tre ting i ett. Det er det man får i triathlon, som har blitt en idrett mange vanlige folk nå deltar i.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Ekstrem-triathlon som konkurransene «Norseman» og «Ironman» blir fulltegnet i rekordfart, det samme gjør kortere distanser for mosjonister. Generalsekretær i Norges Triathlonforbund, Kari Uglem, har all grunn til å smile.

– Dette er rett og slett kjempegøy, sier hun til NRK.

Disse konkurransene kan være med på i 2016

– En morsom idrett

For få år siden var triathlon forbeholdt de sprekeste av de spreke. Nå har det snudd fullstendig. På fem år har Norge fått over 50 nye triathlon-klubber. Antall medlemmer bare øker, og det samme gjør antall konkurranser.

– Vi ser en utvikling i alle ledd og alle aldersgrupper. Det er en generell interesse for kroppen, noe som er en veldig positiv trend. Både voksne, barn og unge er interessert, forteller hun.

Adm dir Kari Uglem

GØY: Kari Uglem i Norges Trithlonforbund forteller om en idrett i stor vekst.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Hun tror interessen først og fremst skyldes to ting: At idretten er variert og at det er gøy.

– Triathlon er en morsom idrett og man kan variere mellom ulike distanser og vanskelighetsgrad. Triathlon er også en stor idrett i verden, forteller hun.

Interessen for triathlon har de også merket på Hvaler. Til helgen arrangeres tre triathlon i øykommunen. Den korteste løypa, med 500 meter svømming, 16 kilometer sykling og fem kilometer løping, er allerde utsolgt. 300 plasser er revet bort.

– Jeg tror mange enten har syklet, løpt eller svømt, og så blir de overrasket over hvor morsomt det er å gjøre alt, sier Tora Klevås, kommunikasjonssjef i Hvaler kommune.

Stor interesse for triathlon på Hvaler

FOLKSOMT: Folk strømmer til triathon over hele landet. Her fra Hvaler i fjor. Til helgen arrangeres det tre konkurranser i sommerkommunen.

Foto: Hvaler kommune

– Overraskende kult

Klevås er også bitt av basillen.

– Det skjer så mye i triathlon. Det er opp på land, skifte, ut å løpe, sykle. Tiden går så fort og det er kjempeartig, sier hun.

Tora Klevås

KULT: Tora Klevås, kommunikasjonssjef i Hvaler kommune, synes det er morsomt å være med på triathlon.

Foto: Privat

Hun liker også at idretten ikke krever så mye utstyr.

– Man bør ha en våtdrakt i det kalde vannet, en ok sykkel og et par løpesko. Det er ingen dyr sport.

I tillegg til sprintdistansen arrangeres det barne-triathlon, som nesten er utsolgt. Av de 300 plassene til 1500 meter svømming, 40 kilometer sykling og ti kilometer løping, er det 130 plasser igjen.

– De som var med i fjor, synes det var overraskende kult. Hvaler Lions arrangerer også havnefestival samtidig, slik at det blir en fin ramme for hele familien, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene