NRK Meny
Normal

– Trist at skoleklasser ikke får komme

Direktøren på Inspiria synes det er leit at Rygge kommune avslutter samarbeidet med Inspiria, men tror ikke andre kommuner vil komme etter.

Inspiria Science Center
Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Inspiria Science center er fornøyelsesparken hvor barna leker seg gjennom tunge fag som matte, fysikk, biologi, kjemi og astronomi.

Men noe koster det. Onsdag skrev Moss Avis at Rygge kommune sier opp avtalen med senteret, med virkning fra neste skoleår, fordi rektorene mener at avtalen har blitt uforholdsmessig dyr.

– Rygge kommune har vedtatt å ikke gi elevene tilbud om opphold på Inspiria. Det er en vurdering gjort av rektorene våre. De mener at det blir et for dyrt tilbud, og at vi for denne summen kan gi skole lokalt her i Rygge, sier ordfører Inger-Lise Skartlien i Rygge kommune til NRK.

Frykter ikke flukt

Men alle kommunene i Østfold er med på eiersiden, og de var med da skolebetalingen ble bestemt, understreker Geir Endregard, som er administrerende direktør på Inspiria.

– Eierne, alle kommunene og Østfold fylkeskommune, har diskutert hvordan vi skal ha skolebetalingen fremover. Og blitt enig om at vi må ha en stykkpris per elev.

Prisen er nå 110 kroner per elev i året, men på sikt skal prisen øke til 150 per elev i året.

Frykter dere at flere kommuner vil følge etter Rygges eksempel?

– Nei det gjør vi ikke, fordi det er et enstemmig vedtak behandlet i flere runder blant alle kommunene i Østfold.

I prisen ligger mer enn skolebesøk

Endregrad mener det blir feil når Rygge kommune går ut fra en pris per besøk på Inspiria. Han mener kommunene også må ta med alt det andre de får for pengene de betaler vitensenteret:

– For pengene inngår det en del skolebesøk, blant annet med henting med buss av elevene. Det inngår en del arrangementer, og det inngår gratis lærerkurs for lærere.

Men Rygge-ordføreren forteller at hun stoler på beslutningen til kommunens rektorer.

– Jeg har tro på at mine rektorer vet hva de snakker om, og at de har erfaring med de elevene som har vært på Inspiria. Vi har dårlig råd i Rygge kommune og må av og til tenke annerledes.

Håper Rygge vil endre mening

Direktøren på Inspiria håper nå at Rygge vil endre mening.

– Det er veldig leit hvis det blir sluttresultatet. Vi håper at vi kan komme i dialog og se hva vi kan gjøre med det. Det ville være trist hvis lærere og elever i rygge ikke kan benytte seg av tilbudt så mange har satt pris på.

Ifølge Endregrad kommer ca. 10 prosent av inntektene til Inspiria fra skoleavtalene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.

  • Mål for Elyounoussi

    Mohamed Elyonoussi tegnet seg på scoringslisten for Basel etter 25 minutter av oppgjøret mot Grasshopper i den sveitsiske ligaen. Målet var sarpingens femte nettkjenning for sesongen. Basel vant til slutt kampen 2-0.