NRK Meny
Normal

Besnik har søkt på hundre jobber - ble ikke kalt inn til ett intervju

Innvandrere sliter med å få arbeid i Norge. Har du et navn som er utypisk norsk, kan det være hovedårsaken til at drømmejobben går til noen andre.

Innvandrere sliter med å få arbeid i Norge. Har du et navn som er utypisk norsk, kan det være hovedårsaken til at drømmejobben går til noen andre.

JOBBSØKER: Besnik Bllacaku har blitt god til å skrive jobbsøknader. Han håper å bli kalt inn på intervju snart.

Hjemme sitter Besnik Bllacaku og skriver enda en jobbsøknad. Og det er han blitt veldig flink til, for over hundre søknader ligger nå i skuffen. Likevel har ikke Besnik blitt innkalt til et eneste jobbintervju.

– Jeg hadde vært takknemlig om jeg hadde fått ett intervju i hvert fall for å vise meg frem. Alle bør få en sjanse, samme om de heter Mohammed eller Jens, sier han.

25 prosent mindre sjanse

Østfold hadde høyest registrert ledighet blant innvandrere i 2014, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Besnik prøver nå nye veier for å få en jobb.

Sunniva Ørstavik

MINDRE SJANSE: Likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik, bekrefter at navnet kan være en hindring.

Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

– Jeg tenkte å dra til personlig så de får sett meg. Dømme meg etter hvem jeg er i stedet for bare et navn, sier han.

Hva du heter kan faktisk bety et ja eller nei til en jobbsøknad, sier likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik.

– Forskning viser at hvis du har et utenlandskklingende navn, har du 25 prosent mindre sjanse for å bli innkalt til intervju. Det er helt uavhengig av om du har like gode norsk kunnskaper og samme utdanning, sier hun.

Nav: – Ser det er et problem

Dagens stopp for Besnik og hans jobbsøknad er en bedrift i Sarpsborg. Han håper bachelorgraden i internasjonal kommunikasjon vil komme til nytte denne gangen.

– Jeg håper det går bra, sier han.

Susanne Wilkens, som er markedskoordinator i Nav, sier at de også ofte ser at navnet er et problem.

– Det er vanskelig å svare på hvorfor det er sånn. Østfold er et tradisjonelt industrifylke der det er en ganske stor andel uten fagutdanning. Den store andelen kjemper om en liten mengde med ufaglærtstillinger, og da ser vi at norske navn ofte blir fortrukket.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange snur på E6

    Etter mange meldinger om biler som snur på E6, har en patrulje fra Politiet i Follo tatt førerkortet fra person som rygget på E6 i Ås.Det skriver Politiet på Twitter.

  • Navn på syvåring frigitt

    Det var den syv år gamle Abdirahman Abdiriza Abdullahi som ble funnet død i folkeparken i Askim natt til onsdag. Politiet friga navnet på syvåringen i ettermiddag i samråd med familien.