NRK Meny
Normal

Innrømmer overgrep mot mindreårige

Tre menn innrømte at de i fellesskap hadde hatt gjennomførte seksuell omgang med en mindreårig jente da rettssaken mot dem startet i tingretten onsdag. To av dem er aktive i lokalpolitikken.

Forsvarere

STOR PÅKJENNING: Forsvarerne til de tre tiltalte er opptatt av at det har tatt to år å få saken for retten. Saken og ventetiden har vært en stor påkjenning på de tiltalte, ifølge deres forsvarere. Fra v. Hilde Jæger, Torgeir Røinås Pedersen og Hans Thomas Revhaug.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

To jenter er ofre i saken som går for en av tingrettene i Østfold. Alle de tre mennene hadde seksuell omgang med den ene jenta.

Jentene havnet på en hjemmefest hvor også de tre mennene var. Ifølge aktor Alvar Randa hadde jentene drukket noe alkohol før de kom dit og fått servert mer alkohol på festen.

– Jentene blir fulle, en av dem svært full, sa Randa.

Tre i fellesskap

De tre tiltalte mennene tok med seg denne jenta på et soverom, hvor overgrepet skjedde. Etterpå gikk de tilbake til de andre på festen, men etter en stund tok to av mennene jenta med tilbake til soverommet, hvor de igjen hadde seksuell omgang med henne.

I tillegg til dette overgrepet, hadde én av de tiltalte også seksuell omgang med den andre jenta, som også var mindreårig.

Randa mener guttene visste at ofrene var under 16 år.

Anmeldt av far

Faren til en av jentene oppdaget at hun ikke var på overnattingsbesøk hos en venninne som hun hadde sagt hun skulle være og begynte å lete etter henne utover natten.

Ifølge aktor treffer han på de tiltalte på morgenen dagen etter. Han treffer ikke datteren før hun kommer hjem. Etter at han får vite hva som har skjedd, anmelder han saken.

De tre mennene blir avhørt dagen etter, men det har likevel tatt to år før saken kom for retten.

Dette har vært en belastning for de tiltalte, mener deres forsvarere, og dette kan ha betydning for straffeutmålingen.

Det ble tatt dommeravhør av ofrene i saken. Rettssaken ble lukket for media da det skulle spilles av for retten. Det er satt av tre dager til rettssaken.

Permittert fra partioppdrag

Politikere tiltalt for overgrep mot mindreårige

To av de tiltalte er politisk engasjert i sine hjemkommuner. Selv om forholdene i rettssaken ikke hadde noen sammenheng med politiske verv, mener fylkeslederne i de to partiene at de burde vært informert om tiltalen.

Et av partiene har vedtatt å permittere sitt medlem inntil videre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Prøvde å smugle butikkinnredning

    En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.