NRK Meny
Normal

Ingen undersøkelse av Risum-elever

Kommuneoverlegen i Halden vil ikke foreta masseundersøkelser av skoleelevene ved den soppbefengte Risum ungdomsskole, slik foreldrene vil.

Risum ungdomsskole, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Foreldreutvalget for barna på Risum ungdomsskole frykter helseskader blant elevene, som har oppholdt seg i den  sopp- og råte-skadede skolen.

Skolen skal jevnes med jorda på grunn skadene, og foreldrene har ønsket at halden kommune tar ansvar og undersøker barnas helse.

Morten Paulsen, FAU-leder Risum ungdomsskole
Foto: Tom R. Andreassen

- Det blir ingen masseundersøkelse

- Jeg vet at Halden kommune kvier seg for å ta i denne saken. Det er ikke tvil om at flere av våre barn har helseproblemer, som følge av det elendige inneklimaet på Risum ungdomsskole. Her ligger det en latent helsebombe Halden kommune må stå til ansvar for, sier FAU-leder Morten Paulsen til NRK tidligere i høst.

Foreldrenes arbeidsutvalg er betenkt over det de mener er sendrektighet i forbindelse med undersøkelser av barnas helse, og har ytret at det kan komme til å bli søksmål mot kommunen, dersom barnas helse er skadet av å ha oppholdt seg i skolelokalene.

Fra kommuneoverlegens ståsted er imidlertid saken klar; Han ønsker ikke å sette igang masseundersøkelser.

- Vi har rådført oss med eksperter på dette området i Oslo, og på bakgrunn av dette har vi meddelt FAU at vi ikke ser det som hensiktsmessig å foreta masseundersøkelser, sier kommuneoverlege Halvard Bø til NRK.

Møtes i januar

I flere år har lærere og elever klaget på hodepine og andre symptomer, som kan relateres til dårlig inneklima. Lærerne har fått et tilbud om undersøkelser av helsen gjennom bedriftshelsetjenesten i Halden kommune, men barna har ikke fått noe tilbud.

- Vi fikk de første reaksjonene for to-tre år siden fra foreldre som var bekymret for sine syke barn. Vi mener det er naturlig at barna som har gått ved skolen de siste to-tre årene bør helseundersøkes, sier Morten Paulsen.

Han ønsker ikke å si noe ytterligere om hva FAU vil foreta seg i saken før møtet FAU skal ha med Halden kommune den 8. januar neste år.

- Jeg kan bare gjenta det jeg har sagt til FAU tidligere i år, om at de barna som er syke bør oppsøke fastlegen sin, og der få foretatt en undersøkelse av helsetilstanden, sier kommuneoverlegen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter storinnrykk til Moss- FFK

    Det er solgt nærmere firetusen billetter til ettermiddagens lokaloppgjør mellom Moss og Fredrikstad. De to østfoldrivalene møtes til seriekamp i 2. divisjon på Melløs klokken 16 i dag.

    Melløs Stadion
    Foto: Espen Torgersen
  • Mistenkt for fyllekjøring

    En mann i 20 årene ble stanset av UP på Rolvsøy i Fredrikstad lørdag formiddag. Han er mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket da han kjørte bil.