Ingen umiddelbar sjekk av Østfold-bruer

Statens Vegvesen avventer svar på undersøkelser fra den kollapsede brua i Holmestrand før andre bruer i landet sjekkes. 17 bruer langs E18 i Østfold er fundamentert på samme måte.

Skjeggestadbrua

Skjeggestadbru ved Holmestrand kollapset mandag. I følge Vegvesenet er 17 bruer langs E18 i Østfold kontruert på samme måte.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Det viktigste nå er å finne ut hva som skjedde med Skjeggestadbru i Vestfold, så får vi deretter vurdere om vi må gjøre undersøkelser andre steder. Enn så lenge avventer vi analyser derfra, informerer Jon Henning Prestegarden i Statens Vegvesen, region øst.

Mandag kollapset deler av Skjeggstadbru ved Holmestrand. Den er bygget med såkalt pelefundamentering. Langs E18 i Østfold er 17 bruer fundamentert på samme måte. Smaalenens avis skriver at Spydeberg bru og Hæra bru i Eidsberg er to eksempler.

– Bruene er sikre

– Pelefundamentering er ikke uvanlig, det er tvert i mot en veldig vanlig måte å konstruere bruer på, sier Prestegarden, og legger til at også grunnforholdene sjekkes grundig når de bygger bruer. Han forstår at folk blir redde når de ser bilder som dem vi har sett fra Holmestrand, men forsikrer at det ikke er noe å bekymre seg over.

– Det som skjedde i Vestfold er en ekstremt sjelden hendelse og det er ingen indikasjoner på at det samme kan skje i Østfold. Vi mener på generelt grunnlag at bruene i fylket er sikre.