Hopp til innhold

Sliter med å få tømt båtdoen i Sverige

Båteiere klager over at flere svenske havner mangler muligheter til å tømme båttoaletter.

Strømstad

Det er ulovlig å tømme septiktanken på sjøen i Sverige, men båteiere klager over at de ikke får tømt den i havnene heller.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Det finnes vel tømmestasjoner i de fleste havner, men det er bare én plass og man vet hvor mye kø det blir. Skulle alle bruke den, hadde det blitt fullstendig kaos, sier båteieren Magnus Danling.

Han er en av dem som synes dotømming har blitt vanskelig.

Får ikke tømt doen

Båt
Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Fra 1. april ble det forbudt å tømme septiktanken på sjøen i Sverige. Bryter du reglene når du er på båtferie i svensk farvann, risikerer du bot eller fengsel.

Men for mange har det blitt et problem å tømme doen. Etter planen skulle det bli enklere å tømme tanken på land, men det har ikke skjedd, melder Sveriges Radio.

I stedet har Transportstyrelsen mottatt nesten hundre klager fra båteiere som ikke får tømt doen sin.

– På vestkysten har vi fått inn en hel del klager. Dessverre ser det ut til at det er ganske få tømmestasjoner der, sier Lina Peterson i Transportstyrelsen.

Septiktank

I Sverige er man nødt til å få tømt septiktanken ved en tømmestasjon.

Foto: Marita Nilsen / NRK

Havnene kan få bøter

En studie fra Göteborgs universitet som ble offentliggjort i 2009, viste at avføringen flyter i land ved strendene langs svenskekysten og sprer smitte og ødelegger vannkvaliteten.

Transportstyrelsen skal nå undersøke om det er behov for å bygge flere tømmestasjoner. Om ikke havnene har nok kapasitet til å dekke båteieres behov, kan de bli bedt om å bygge flere avfallsanlegg. Om problemet fortsetter, risikerer havnene bøter.

– Det er viktig at det blir bygd tømmestasjoner så det blir enkelt å gjøre ting riktig, sier Peterson.

Også her i Norge har det vært ønske om strengere regler. Tidligere har Fylkesmannen i Østfold fortalt om nedgrisede strender og svaberg.

I dag er det lov å tømme tanken rett i sjøen 300 meter fra land, men det kan finnes totalforbud i enkelte kommuner. Blant annet er det ikke lov til å tømme septik rett i nasjonalparkene på Hvaler og Færder.