NRK Meny
Normal

Østfold går glipp av oljefesten

Moss, Halden og Sarpsborg raser på rankingen over bærekraftige kommuner. Mangel på oljerelatert industri bidrar til den negative utviklingen.

Aker Solutions Moss

Aker Solutions i Moss er en av få bedrifter i Moss som er med på oljefesten. Nå raser fylket på listene over bærekraftige kommuner.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Det viser NHOs rangering av de mest bærekraftige kommunene i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

– Nå må vi tenke nytt, sier Mosse-ordfører Tage Pettersen (H).

– Moss jobber vi nå aktivt i offshorenæringen for å se om vi kan trekke til oss flere bedrifter enn de vi har innenfor den bransjen, sier han til NRK.no.

4.000 arbeidsplasser borte fra byen

Peterson i Moss

Peterson i Moss stengte portene tidligere i år.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Moss har vært kjent som en av de mest allsidige industribyene i landet. Men der det tidligere ble laget glass eller stekepanner, bygges det nå kjøpesentre og leiligheter.

I alt har det forsvunnet 4.000 arbeidsplasser fra byen de siste 20 årene. 20 bedrifter er borte.

På verkstedet på Peterson Paper ryddes det nå opp etter en industrivirksomhet som har vart i over 200 år.

Bedriften slo seg selv konkurs i april i år, og 260 arbeidsplasser forsvant.

Nå som det ikke lenger ryker av Peterson-pipa, betyr det slutten på mosselukta og at enda en hjørnesteinsbedrift er nedlagt.

LES OGSÅ:

Surfer på undervannsbølgen

Even Solbakken, Aker Solutions Moss

Even Solbakken ved Aker Solutions i Moss, fabrikken som er et av få unntak fra en ellers dyster industrihistorie i byen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Men på den andre siden av mossesundet ligger kabelfabrikken Aker Solutions. En fabrikk som kan være tegnet på fremtiden i Moss.

I kråkebyen surfer man nå på undervannsbølgen. Stadig mer av olje- og gassproduksjonen forgår ved hjelp av undervannsinstallasjoner plassert på havbunnen, skriver Dagens Næringsliv.

Markedet for undersjøiske styringskabler, eller såkalte navlestrenger, som sender informasjon og energi ned til undervannsinstallasjonene er brennhett og i Moss produserer man nå på full kapasitet, 24 timer i døgnet.

– Markedet er i sterk vekst og i løpet av de siste ti årene har vi doblet antall ansatte. Vi er i dag verdensledende i dette markedet, sier fabrikksjef Even Solbakken ved Aker Solutions i Moss.

LES OGSÅ:

Større fremgang hos andre?

Alle de tre ordførerne i Halden, Sarpsborg og Moss blir overrasket når DN forteller dem at byene de styrer faller kraftig i NHOs rangering av de mest bærekraftige kommunene i Norge.

– Vi er ikke stolte av å ligge der vi ligger, sier Tage Pettersen til NRK.no.

– Det er viktig å huske at dette er en relativ rangering. At Østfold-byene faller betyr ikke nødvendigvis at ting går dårlig der, men at andre kommuner opplever større fremgang, sier regiondirektør Espen N. Evensen i NHO Østfold til DN.no.

Byene som faller mest

Kommune

Fylke

Total rangering

Endring 2007-2011

Halden

Østfold

182

-38

Sarpsborg

Østfold

31

-29

Moss

Østfold

99

-25

Karmøy

Rogaland

69

-16

Lørenskog

Akershus

58

-16

Haugesund

Rogaland

50

-13

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg 08 får 7025 billetter

    Norges Fotballforbund har regnet ut hvor mange billetter som skal fordeles til de to lagene som skal spille cupfinale 3. desember. Sarpsborg 08 blir tildelt 7025 billetter, mens Lillestrøm får 8225. I tillegg legges det ut 2500 billetter for fritt salg. Sarpsborg kommer onsdag med mer informasjon om hvordan billettsalget skal foregå.